In wijken met hoog grondwater, zoals Tuindorp Oostzaan in Amsterdam Noord, zorgt hevige regenval steeds vaker voor grote problemen. Om de buurt beter bestand te maken tegen klimaatverandering en de wijk leefbaarder te maken, ontvangt het project vijf miljoen euro aan Europese subsidie. Met het subsidiebedrag wordt het Plejadenplein vernieuwd, een nieuw klimaatbestendiger ontwerp van de Meteorenweg gemaakt en een vervolgonderzoek gedaan naar een nieuwe aanpak voor het opvangen, vasthouden en afvoeren van regenwater.
“Ik ben heel blij dat we de waterproblemen van Tuindorp Oostzaan met hoog grondwater nu op een nieuwe manier kunnen aanpakken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat mensen droge voeten houden en in een huis zonder schimmel kunnen leven. Ik hoop dat we deze manier straks ook op andere plekken in de stad kunnen inzetten. Zodat deze Europese subsidie op veel meer plekken echt verschil maakt”, aldus wethouder Melanie van der Horst (Klimaatadaptatie):
De gemeente Amsterdam heeft in het kader van de eerste Regiodeal ZaanIJ een subsidieaanvraag gedaan naar aanleiding van eerder onderzoek naar de waterproblematiek in het tuindorp. Tuindorp Oostzaan is het eerste tuindorp van Amsterdam, gebouwd ruim honderd jaar geleden om arbeidersgezinnen een fatsoenlijke woning te bieden. Maar door de lage ligging is er een hoger risico op water- en gezondheidsproblemen. De hoge waterstand heeft schade en schimmel in woningen tot gevolg. Investeringen in klimaatbestendige pleinen en straten om wateroverlast tegen hebben, aldus de gemeente, zo ook een positief effect op de gezondheid en welzijn van de bewoners.
De subsidie is afkomstig uit het European Urban Initiative, een programma dat zicht richt op de realisatie van innovaties in Europese steden. Het project zal de komende vier jaar worden uitgevoerd. In het project werkt de gemeente nauw samen met de bewoners, woningcorporatie Ymere, GGD en onderwijsinstellingen.