Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra ruimte voor particulieren om woningen te splitsen

Extra ruimte voor particulieren om woningen te splitsen

Particuliere eigenaren krijgen vanaf  2012 meer ruimte om gereguleerde huurwoningen te splitsen en vervolgens te verkopen. Er komt een extra splitsingsquotum van 1.000 woningen.

In 2003 stelde de gemeente een eerste quotum in van 19.000 splitsingsvergunningen. Die zijn nu bijna op, met name in de gebieden binnen de ring. In totaal zijn er 16.900 splitsingsvergunningen aangevraagd.  Het nieuwe contingent te splitsen particuliere sociale huurwoningen gebouwd vóór 1940 geeft nieuwe ruimte in de populaire stadsdelen Centrum, West, Zuid en Oost. Het extra quotum wordt als volgt verdeeld: Centrum 138, West 474, Zuid 243 en Oost 145.

De maatregel volgt min of meer uit het programma-akkoord van PvdA, VVD en GroenLinks. Daarin staat het voornemen het percentage eigen woningbezit in Amsterdam deze collegeperiode te laten doorgroeien naar 35 procent. Op dit moment ligt dat rond de 30 procent. Door de ingezakte nieuwbouwproductie en de zwakke woningmarkt stijgt dit percentage de laatste jaren niet snel meer. Ook de verkoop van corporatiewoningen is sterk teruggelopen. Door een extra splitsingsquotum toe te voegen krijgen particuliere eigenaren meer ruimte woningen te verkopen. Voor woningen boven de huurtoeslaggrens (652 euro) geldt overigens geen quotum.

Onder splitsen wordt verstaan ‘juridisch splitsen’, dus het omzetten van een pand in afzonderlijke appartementsrechten. Een splitsingsvergunning wordt alleen gegeven als aan bepaalde kwaliteitseisen wordt voldaan. Wethouder Freek Ossel wil ook het proces van vergunningverlening verbeteren. Ossel: ”We gaan de communicatie over het splitsingsbeleid verbeteren, de uitvoering meer uniformeren en onduidelijkheden in de regelgeving verhelderen.

Trefwoorden