Overslaan en naar de inhoud gaan

Extra woningbouwlocaties in Amsterdam

Image
update

Amsterdam brengt dit jaar extra locaties op de markt voor ruim 3.600 nieuwe woningen, zo heeft het Ontwikkelingsbedrijf bekend gemaakt. De stad anticipeert daarmee op het aantrekken van de markt. Vanuit beleggende partijen is er veel belangstelling voor de bouw van middeldure huur- en studentenwoningen. Bovendien groeit de belangstelling voor transformatie van leegstaande kantoren en zelfbouw.

Er  kunnen woningen in diverse marktsegmenten worden gerealiseerd. De locaties liggen verspreid over de stad. De grote aantallen reguliere appartementen vinden we in de Houthaven op grondposities die corporaties hebben teruggegeven. Op Amstel III en Sloterdijk worden locaties aangeboden voor grote studenten- en starterscomplexen van elk 650 eenheden. "Het gaat om locaties waarvan we vorig jaar nog niet hadden gedacht dat we ze op de markt zouden brengen," zo verklaart Annius Hoornstra, directielid van het Ontwikkelingsbedrijf.

Als voorbeeld mag dienen de Kop van de Weespertrekvaart. "Na het vertrek van de Hells Angels voorzagen we niet bijster veel belangstelling voor het gebied en hebben we herontwikkeling op een zijspoor gezet. Maar de sluiting van de Bijlmerbajes is definitief. Zelfbouwkavels zijn gewild. En beleggers staan in de de rij voor het nabijgelegen Amstelkwartier. Daar kunnen we niet voldoende locaties meer aanbieden. De Weespertrekvaart is dan een goed alternatief."  Hij wijst nog op een ander verrassend project. "Eerder was dat niet in beeld, maar op Haveneiland-West van IJburg brengen we jongerenhuisvesting op de markt. Daar bestaat serieus belangstelling voor." 

Hoornstra is zeer ingenomen met het extra aanbod. Zo creëert de gemeente de mogelijkheid de komende jaren aanzienlijk meer woningen te realiseren. Vorig jaar werden slechts 2.699 woningen in aanbouw genomen. Bovendien geeft het Ontwikkelingsbedrijf op een nieuwe manier gehoor aan de vraag van marktpartijen zo transparant mogelijk te zijn. De kavels die dit jaar beschikbaar komen worden opgenomen in een zogeheten Tenderkalender. "Vroeger was de gemeente geneigd een locatie op de markt te brengen en was er een winnaar. De overige partijen werden weer naar huis gestuurd. Nu proberen we veel meer transparantie te bieden over alle mogelijkheden in de stad. We zien dat partijen daar op anticiperen: ze komen vervolgens met plannen voor plekken in onder meer Nieuw West waar ze anders wellicht aan voorbij zouden zijn gegaan."