GroenLinks presenteert actieplan meer woningen voor middeninkomens

11.12.17
GroenLinks presenteert actieplan meer woningen voor middeninkomens

Woningbouwcorporaties moeten meer ruimte krijgen om huurwoningen in het middensegment te kunnen bouwen. Institutionele beleggers doen dat te weinig. Dat schrijft GroenLinks in het maandag in Den Haag gelanceerde actieprogramma 'Meer woningen voor Middeninkomens'. Volgens GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman moet iedereen in de plaats waar je werkt kunnen wonen.

Voor mensen met een middeninkomen is het moeilijk een huis te vinden: ze verdienen te veel voor een sociale huurwoning en te weinig om een hypotheek te krijgen, aldus GroenLinks. Wonen in steden is volgens hen onbetaalbaar geworden voor mensen met een middeninkomen. "We zien vaker dan eens dat er voor 50 m2 1.000 euro huur betaald moet worden. Ook het kopen van een woning is enorm lastig. Naast de koopprijs komen er verschillende kosten bij die van eigen geld betaald moeten worden. Bij een woning van 180.000 euro betaal je 5.000 tot 8.000 euro extra voor bijvoorbeeld overdrachtsbelasting en makelaarskosten. Deze koopblokkade is vooral voor starters een probleem, omdat zij dit bedrag niet mee kunnen financieren bij de aanvraag van een hypotheek."

Om ook voor middeninkomens voldoende geschikte woningen te realiseren, doet GroenLinks drie voorstellen. Corporaties moeten meer woningen in het middensegment kunnen bouwen. De kosten koper moet kunnen worden meegefinancierd in de hypotheek. En de plekken in de stad waar nu al gebouwd wordt, kunnen beter worden benut. Gemeenten moeten meer ondersteuning krijgen bij het verdichten van steden: meer hoogbouw en vaker bebouwing ongebruikte ruimte. De Kamerfractie kiest daarmee voor een andere lijn dan de Amsterdamse gemeenteraadsfractie. GroenLinks keurde onlangs nog de bouw van 128 middeldure huurwoningen op een parkeerplaats (Kavel X) bij de Haarlemmerweg af. Verder wil GroenLinks leegstand tegengegaan door het invoeren van een 'open ruimteheffing'.

Volgens Voortman wordt de woningmarkt door deze maatregelen weer uit het slop getrokken en kunnen mensen gemakkelijker doorstromen naar een geschikte en betaalbare woning."Wij willen dat iedereen een geschikte en betaalbare woning kan vinden. Ook docenten, zorgmedewerkers en politieagenten moeten kunnen wonen in de plaats waar zij werken. Woningen zijn geen luxeproduct, ze moeten voor iedereen betaalbaar zijn. We moeten de tweedeling tegengaan, ook op het gebied van wonen. Ik roep de minister op daar een topprioriteit van te maken deze periode.”

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS