De vier grote steden onderzoeken of de regionale inschrijving voor een sociale huurwoning overal kan gaan gelden, te beginnen met de vier grote steden. Een inwoner uit Amsterdam die is aangewezen op een sociale huurwoning zou zo gemakkelijker kunnen verhuizen naar Utrecht of Rotterdam. En vice versa. Amsterdam, als voorzitter van de G4, neemt het voortouw.
'Het gaat erom dat je huurders de keuze biedt als ze bijvoorbeeld vanwege hun werk of specifieke woonwensen willen verhuizen. Als je nu in Amsterdam op een wachtlijst staat, kun je ook reageren op woningen in buurgemeenten als Purmerend en Haarlemmermeer. (...) Het idee is dat het tot enige verlichting gaat leiden als je op zulke manieren met elkaar samenwerkt,' zegt wethouder Laurens Ivens in een interview in De Volkskrant.
Sociale huurders kunnen zich overigens overal in Nederland vestigen, maar ze moeten zich dan wel bij andere regionale verhuursites voor sociale huurwoningen inschrijven en daar inschrijfduur opbouwen. Daar zijn per regio kosten aan verbonden. Sinds de nieuwe Woningwet kunnen gemeenten hoogstens de helft van vrijkomende sociale woningen afschermen voor inwoners van de eigen regio.
Amsterdam deelt met de zestien gemeenten van de voormalige Stadsregio het gezamenlijke aanbodsysteem WoningNet. Voorzichtige pogingen om een gezamenlijk aanbodsysteem voor de hele Metropoolregio Amsterdam te creëren zijn vooralsnog kansloos. Het is dan ook de vraag of dit G4-initiatief kans maakt.
Ivens heeft de Woonbond in ieder geval mee. De belangenorganisatie voor huurders pleit al jaren voor "een soort Funda voor huurders."