Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoofdstedelijk optimisme over nieuwbouw: 30.000 woningen in vier jaar

Image

De komende vier jaar kunnen in Amsterdam naar verwachting 30.000 nieuwe woningen worden gebouwd. De planvoorraad tot en met 2025 is met 55.000 woningen van voldoende omvang. Het grootste deel van de bouwproductie zal bestaan uit betaalbare woningen. 

Marieke van Doorninck (wethouder Grondzaken) en Jakob Wedemeijer (wethouder Bouwen en Wonen) baseren hun positieve verwachtingen op resultaten uit het verleden. Vorig jaar zijn 7.410 woningen in aanbouw genomen. “Op grond van het slagingspercentage van de afgelopen vier jaar lijkt voorzetting van de bouw van gemiddeld 7.500 woningen per jaar mogelijk”, aldus beide wethouders in een brief aan de gemeenteraad. Maar successen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst, zo waarschuwen zij. “De economische omstandigheden moeten gunstig blijven en de investeringsbereidheid van partijen moet groot zijn. Verdere verhitting van de economie zal tot problemen leiden bij de aanbesteding en verslechtering van de economische omstandigheden zal leiden tot vraaguitval.”

De planvoorraad voor 2022 omvat 14.660 woningen en dat betreft uitsluitend vergevorderde plannen. Woningcorporaties hebben dit jaar 3.880 zelfstandige woningen in hun planning staan. De planvoorraad middeldure huur omvat 2.882 woningen.