Overslaan en naar de inhoud gaan

Huurders Hilwiscomplex weer in actie tegen torenhoge stookkosten

Zo'n tachtig huurders van het Hilwiscomplex in de Amsterdamse Riverenbuurt komen weer in actie tegen de hoge stookkosten die hun verhuurder heeft doorberekend. Ditmaal gaat het om de afrekening van 2013. Eerder had de Huurcommissie zich al in het voordeel van de huurders uitgesproken over de afrekening van 2012. De stookkosten over 2013 bedragen ondanks de milde winter gemiddeld 7000 euro, aldus de bewonersvereniging: "Voor de meeste huurders zijn daarmee hun stookkosten hoger dan hun huurprijs."

De woningen in het Hilwiscomplex zijn gelegen aan de Churchillaan, de Deltastraat, het Merwedeplein, de Rooseveltlaan, het Victorieplein en de Waalstraat in Amsterdam Zuid. De woningen dateren uit 1932; een collectieve installatie zorgt voor verwarming en warm water. De bewoners van de hoogbouw, de Wolkenkrabber, hebben sinds enkele jaren een nieuwe, collectieve cv. De rest van het complex wordt verwarmd met een oude oliegestookte blokverwarming, voorzien van ongeïsoleerde leidingen. In het complex worden veel woningen verkocht. Iedere verkochte woning wordt afgekoppeld van de collectieve installatie en ook huurders schaffen op eigen kosten een eigen cv-installatie aan. Daardoor lopen de kosten voor de resterende huurders steeds verder op.
"Op 29 mei 2013 heeft de huurcommissie de afrekening stookkosten 2012 vastgesteld op 30 procent van de afrekening. De verhuurder vecht deze uitspraak echter aan bij de kantonrechter. Ondanks de voor de huurders gunstige uitspraak doet verhuurder Rappange er voor 2013 gewoon nog eens een ‘schepje’ van 40 procent bovenop," stelt voorzitter Harry Mertens namens de bewonersvereniging.
Beheerder Rappange weigert bij de zittende huurders tegen een normale huurverhoging de CV-installatie te moderniseren. Huurders die zelf een HR-ketel willen aanschaffen krijgen alleen toestemming als ze een verklaring tekenen dat ze bij het einde van het huurcontract de installatie “om niet” overdragen aan de eigenaar. Ondanks deze ongunstige bepaling doen veel huurders dat; en ook kopers installeren een eigen installatie. Inmiddels maken nog maar veertig huurders gebruik van de collectieve installatie.
De huurders leggen ook de afrekening over 2013 voor aan de Huurcommissie. De bewonersvereniging heeft het Wijksteunpunt Wonen Zuid ingeschakeld en hoopt dat de lokale politiek actie zal ondernemen.

Trefwoorden