Hybride warmtepompen worden vanaf 2026 de standaard voor het verwarmen van woningen. Dat betekent dat bij vervanging van de cv-installaties mensen moeten overstappen op een duurzamer alternatief. In veel gevallen is dit een hybride warmtepomp, maar ook alternatieven zoals de volledig elektrische warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet zijn mogelijk. Voor woningen die niet geschikt zijn, of als een woning op korte termijn op een warmtenet wordt aangesloten, is er een uitzonderingsmogelijkheid.
“De urgentie van verduurzaming is groot en het tempo moet omhoog. Ook voor ieders portemonnee is het beter als we minder aardgas gebruiken. Daarom wil het kabinet dat vanaf 2026 de hybride warmtepomp de standaard wordt, als de cv-ketel aan vervanging toe is”, aldus minister De Jonge.
Hij komt op korte termijn met een aanpassing op het Bouwbesluit. Dat betekent dat bij vervanging van de huidige cv-ketel huiseigenaren moeten overstappen op een duurzamer alternatief. Om de ontwikkeling van de (hybride) warmtepomp te ondersteunen, biedt het Rijk subsidie op de aanschaf. Met fabrikanten en installateurs worden bovendien afspraken gemaakt om de productie van warmtepompen op te schalen. Ook worden meer monteurs opgeleid.
Een hybride warmtepomp is een combinatie van een warmtepomp en een cv-ketel. Doordat de aardgasgestookte cv-ketel alleen op koude dagen bijspringt, kan de hybride warmtepomp bijdragen aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Gebruik van een hybride warmtepomp leidt tot gemiddeld 60% besparing op het aardgasverbruik. In goed geïsoleerde woningen kan ook direct worden overgestapt naar een volledig elektrische warmtepomp. En waar dat mogelijk is, kan ook worden besloten tot aansluiting op een warmtenet.