Overslaan en naar de inhoud gaan

Ivens: ‘Herzieningswet zet rem op bouwambities’

Image

Amsterdam is blij dat de aangepaste woningwet duidelijk maakt wat van corporaties wordt verwacht. Maar SP-wethouder Laurens Ivens van Bouwen en Wonen vreest tegelijkertijd dat de nieuwe wet de bouwproductie ernstig zal afremmen, zo betoogde hij donderdag 3 september in Den Haag.
Ivens waarschuwt voor toenemende bureaucratisering. “De regels en procedures voor het bouwen in de vrije sector stapelen zich op. Wij willen graag meer woningen bouwen – vijfduizend per jaar in 2018, maar de Herzieningwet zal eerder leiden tot vertraging. Het risico groeit dat er helemaal niet wordt gebouwd.”
Ook wat betreft regionale afbakening signaleert hij onnodige regels en procedures. “Wij zien geen reden waarom corporaties zo strikt aan regiogrenzen worden gebonden. Wat ons betreft is iedereen die in Amsterdam wil bouwen van harte welkom.” Verder voorziet Amsterdam problemen bij grondposities die nu in bezit zijn van corporaties. Aangezien zij niet langer in bepaalde segmenten mogen ontwikkelen, zullen deze posities moeten worden verkocht. Ook dat zal zorgen voor een rem op de bouw.
Hij verwacht dat het corporaties vrijwel onmogelijk wordt gemaakt nog vrije sector woningen te bouwen. Daardoor zal zeker in herstructureringsgebieden sprake zijn van productieverlies, aangezien commerciële partijen niet staan te dringen op dergelijke plekken te investeren.
Niet op de laatste plaats wil Ivens meer mogelijkheden voor directe aansturing van de corporaties. “Wij hebben echt behoefte aan directe aansturing, maar dat wordt in het huidige wetsvoorstel nog niet waargemaakt. De gemeenten heeft geen zeggenschap bij woningverkoop aan zittende bewoners. En bij de overheveling van woningen naar de commerciële tak van corporaties kunnen wij alleen een zienswijze geven. Daarmee is de invloed van de gemeente op de betaalbare voorraad te beperkt.”
Hij doet een aantal suggesties voor een andere uitwerking van de zogeheten novelle. De doelgroep van corporaties moet worden uitgebreid tot een inkomen van 43.000 euro. Bij woningcomplexen met bijvoorbeeld kleinschalige winkelpanden kan scheiding tussen DAEB en niet-DAEB achterwege blijven. De zorg voor de kwetsbaarste bewoners is een integraal onderdeel van het corporatiepakket. Corporaties moeten in herstructureringsgebieden makkelijker woningen kunnen bouwen voor middeninkomens. In dergelijke gebieden zouden de rendementseisen voor niet-DAEB investeringen achterwege kunnen blijven. De lokale verankering van corporaties moet volgens Ivens niet afhankelijk worden gemaakt van de regionale afbakening. En de minister moet ook toezien op het nakomen van lokale prestatieafspraken.