Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinetsbeleid jaagt huren op

CBS-cijfers bevestigen wat iedereen al wist: de huren stijgen de laatste twee jaar sterk. Juli 2014 steeg de gemiddelde huurprijs met 4,4 procent, een jaar eerder met 4,7 procent. Dat komt door het nieuwe huurbeleid van het kabinet. De huurstijging was het grootst voor huurders met een hoog inkomen in een sociale huurwoning.

De maximale huurverhoging in 2014 was voor het tweede achtereenvolgende jaar gebaseerd op de inflatie van het voorafgaande jaar, plus een vast opslagpercentage én een inkomensafhankelijke verhoging. De maximale huurstijging varieerde hierdoor in 2014 van 4,0 procent voor de huurders met de laagste inkomens tot 6,5 procent voor huurders met de hoogste inkomens. Hiermee steeg de gemiddelde huurprijs in twee jaar tijd met 9,2 procent terwijl de inflatie 4,0 procent bedroeg.

Sociale verhuurders hebben de maximale huurstijging vaker toegepast dan particuliere verhuurders. Zo was voor 62 procent van de huurders met een laag inkomen de huurstijging gelijk aan de maximale huurstijging van 4,0 procent en kreeg ruim de helft van de middeninkomens de maximale huurstijging van 4,5 procent. Van de huurders met de hoogste inkomens moest twee derde de maximale huurstijging van 6,5 procent betalen. Van de huurders die een woning huren bij een particuliere verhuurder kreeg bijna 55 procent de maximale huurstijging.
De corporaties worden min of meer gedwongen de maximale huurverhoging door te voeren vanwege de verhuurderheffing die het kabinet heeft ingevoerd. Deze loopt jaarlijks op tot 1,7 miljard euro in 2017.

Mede als gevolg daarvan hebben steeds meer huurders huurtoeslag nodig: meer dan 1,4 miljoen huishoudens in 2013, dat zijn er honderdduizend meer dan in 2011. De kosten voor de huurtoeslag zijn in 2013 gegroeid tot 2,4 miljard euro. Minister Blok heeft aangekondigd komend jaar 31 miljoen euro te willen bezuinigen op de huurtoeslag. Directeur Ronald Paping van de Woonbond vindt een nieuwe bezuiniging op de huurtoeslag onaanvaardbaar: 'We hebben het over de allerlaagste inkomens. Die kunnen zelfs een klein bedrag niet missen."
Uit eerder onderzoek van de Woonbond zou zijn gebleken dat in 2013 al 795.000 huurders onder de armoedegrens leefden. Paping roept kamerleden op niet akkoord te gaan met verdere verslechtering van de huurtoeslag.