Overslaan en naar de inhoud gaan

De Key verwikkeld in hooglopend conflict met huurderscommunity Loods6

Image

De huurdersvereniging van Loods6 ligt op ramkoers met beheerder De Key. De Woningstichting zegt met een nieuwe beheerstructuur juist een stap terug te willen doen als allesbeslissende beheerder van het culturele bedrijfsverzamelgebouw. De huurderscommunity voelt nattigheid omdat de nieuwe opzet De Key in staat stelt het opgebouwde exploitatieresultaat ook elders in te zetten. Een gang naar de rechter wordt overwogen. Inmiddels ontwikkelt zich een loopgravenoorlog. Peter Hendriks kiest in een analyse voor Follow the Money de kant van de kunstenaars, getuige de kop: "Hoe De Key stichting Loods6 leegzuigt".

Loods6 is een bedrijfsverzamelgebouw met ateliers, winkels, zalen en kleine kantoren op het KNSM-eiland. De Key is geen eigenaar van Loods6, maar wel de enige bestuurder van de stichting waarin het gebouw is ondergebracht. De Key raakt begin jaren negentig betrokken bij het pand als de corporatie 11,5 miljoen euro leent aan Stichting Kunstwerk Loods6. Die kan daardoor een gemeentelijk aanbod accepteren om gebouw en grond in erfpacht over te nemen. Loods6 past binnen de strategie van 'place making' om van het Oostelijk Havengebied een levendig stedelijk woongebied te maken; De Key is een van de ontwikkelaars van het gebied.

Gaandeweg heeft De Key de bestuurstaak van het gebouw volledig naar zich toe getrokken. In 1998 wordt dat verankerd in een wijziging van statuten. Het eigendom van Loods6 ligt bij Stichting Loods6, met De Key als enig bestuurder. Dat gaat veranderen, zo staat in een 'hoofdlijnenakkoord' dat in 2018 werd gepresenteerd. Het beheer van het gebouw blijft bij Stichting Kunstwerk Loods6, maar De Key "doet een stap terug als bestuurder". Dat past ook bij de nieuwe kerntaken van de woningcorporatie, zoals vastgelegd in de nieuwe Woningwet.
De huurderscommunity heeft vooral oog voor het feit dat De Key via de wijzigingen de beschikking krijgt over het opbouwde exploitatievermogen, naar zeggen zo'n 13 miljoen euro (en volgens De Key minder). Bovendien zou De Key het pand kunnen verkopen, terwijl ze geen eigenaar is. In een brandbrief schuwen de huurders grote woorden als 'miljoenenfraude' niet. De huurders eisen dat het vermogen binnen de oude doelstelling van Loods6 blijft vallen. Frontaal wordt nu de aanval gezocht via de pers, de politiek en een online petitie.

De Key maakt er geen geheim van dat ze het vermogen ook wil gebruiken voor de reguliere doelstellingen van de corporatie. "Een deel van het slapend vermogen van Loods6 wordt door De Key geïnvesteerd in starterswoningen voor creatieve huurders. Met deze vernieuwing krijgt Loods6 maximale betekenis voor de hele creatieve sector in Amsterdam." De Key benadrukt in een persbericht dat de maatschappelijk-culturele functie van het gebouw gegarandeerd is in de nieuwe opzet.
Dat beklemtoont ook Guido Wallagh, voorzitter van Stichting Kunstwerk Loods6, de beheerder van het pand: "Het hoofdlijnenakkoord dat wij gesloten hebben met De Key en Stichting Loods6 is het resultaat van een samenwerking. Het concept van Loods6 blijft voor minimaal 25 jaar gehandhaafd. Voor de zittende huurders verandert er niets. Ook de nieuwe huurders van de ateliers en werkplaatsen blijven een lage huur betalen." Hij hoopt de huurders voor de zomer een uitwerking van het hoofdlijnenakkoord te presenteren, waarin 'veel suggesties zijn overgenomen en zelfs concreter zijn gemaakt.'