Overslaan en naar de inhoud gaan

Koopwoning onbetaalbaar voor startende leraar en politieagent

Image
Uit onderzoek van vastgoed-analist Calcasa blijkt dat slechts 8,5 procent van de Nederlandse koopwoningen bereikbaar is voor startende basisschoolleraren en politieagenten. De situatie in de Randstad is nog nijpender. Door de stijgende woningprijzen en de strengere hypotheekregels wordt het kopen van een woning steeds lastiger. Dit is extra vervelend voor locatiegebonden beroepen als leraren, verpleegkundigen, brandweermensen en politieagenten, die veelal werken in ploegendiensten. Wonen nabij werk wordt zeker in de regio Amsterdam steeds vaker onbetaalbaar voor deze beroepen, althans voor eenverdieners. Werknemers in deze beroepen verdienen rond modaal.
 
De huizenprijzen stijgen veel sneller dan de inkomens; dat geldt met name voor de goedkoopste woningen. Lag de landelijke gemiddelde woningprijs in 2013 nog op zeven keer een modaal inkomen, inmiddels is dat negen keer. Dankzij de lage rente blijven de netto rentelasten van een hypotheek weliswaar al circa vijf jaar stabiel op een niveau rond de 15 procent van het netto huishoudinkomen, maar de financeerbaarheid is wel afgenomen. Dat komt door de nieuwe hypotheekregels, aldus Calcasa. Woningkopers kunnen een maximale hypotheek van ongeveer 4,5x hun inkomen krijgen. De startende basisschoolleraar en politieagent maken daardoor in Amsterdam en omgeving alleen kans op een kleine koopwoning.

De startende basisschoolleraar en de politieagent kunnen in Amsterdam en omgeving alleen terecht voor een woning van minder dan 50 m2 en in de Randstad, Noord-Brabant, Groningen en Maastricht enkel voor een woning van minder dan 75 m2. Gemiddeld kan met een bruto inkomen van 36 duizend euro in Amsterdam een woning van 35 vierkante meter worden gekocht. Van het totaal aantal koopwoningen in Nederland is slechts 8,5% bereikbaar voor deze inkomensgroep.
Bron: Calcasa

Trefwoorden