Overslaan en naar de inhoud gaan

Lagere inkomens met eigen woning vinden beter de weg naar Nationaal Warmtefonds

Image

Het aantal woningeigenaren met lagere inkomens die hun woning energiezuinig maken met behulp van het Nationaal Warmtefonds is aanzienlijk gestegen, blijkt uit de monitor van CBS en TNO over de eerste helft van 2023. De gunstigere leenvoorwaarden lijken de drijvende kracht achter deze ontwikkeling te zijn.

Voorheen maakten vooral woningeigenaren met hogere inkomens gebruik van het Nationaal Warmtefonds. Dat verandert. In de eerste helft van 2023 maakten ongeveer 2.700 woningeigenaren met een laag- of middeninkomen gebruik van het fonds, vergeleken met 2.100 in heel 2022. Bij huishoudens met de hoogste inkomens is het gebruik van het Nationaal Warmtefonds in de eerste helft van 2023 juist afgenomen en lager dan in 2022.

Het Nationaal Warmtefonds verstrekt leningen voor het financieren van verduurzamingsmaatregelen. Eind 2022 werden de leenvoorwaarden aantrekkelijker voor woningeigenaren met lagere inkomens: huishoudens met een verzamelinkomen tot 60.000 euro kunnen sindsdien rentevrij lenen. Woningeigenaren die elders geen lening kunnen krijgen, kunnen via het Nationaal Warmtefonds tot 10.000 euro financiering verkrijgen, waarbij de maandlasten naar draagkracht zijn. De rente blijft gedurende de hele looptijd 0 procent, en de eerste vijf jaar hoeft de woningeigenaar niet af te lossen. Na vijf jaar wordt beoordeeld of de woningeigenaar in staat is aflossing te betalen. Bij verkoop van het huis wordt de lening alleen terugbetaald als er sprake is van overwaarde. Zelfs woningeigenaren van 75 jaar en ouder komen in aanmerking om bij het Nationaal Warmtefonds te lenen. Ook eigenaren met een registratie bij het Bureau Kredietregistratie kunnen in bepaalde gevallen lenen bij het Nationaal Warmtefonds. Verenigingen van Eigenaren komen in aanmerking voor een lening met rentekorting.

Uit de monitor blijkt dat isolatie in de eerste helft van 2023 bijzonder populair was in woningen met een label B of slechter. Warmtepompen waren de populairste maatregel in woningen met een label A of beter. En hoe slechter het energielabel, hoe vaker de woningeigenaar twee, drie of meer isolatiemaatregelen heeft getroffen.

Ook meer subsidies verstrekt

Sinds januari 2023 is het mogelijk om ISDE-subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) aan te vragen voor één isolatiemaatregel, wat een deel van de stijging in het gebruik van de ISDE verklaart. Eerder kwam je alleen voor subsidie in aanmerking bij meerdere gelijktijdige ingrepen, bijvoorbeeld spouwmuurisolatie plus een warmtepomp. In de eerste helft van 2023 werd ruim 115.000 keer een ISDE-subsidie verstrekt aan woningeigenaren, bijna anderhalf keer meer dan in heel 2022. Het gebruik van de ISDE voor isolatiemaatregelen is in totaal gestegen van 123.000 in heel 2022 naar 126.000 in de eerste helft van 2023. Het gebruik voor warmtepompen is gestegen van 32.000 in heel 2022 naar 33.000 in de eerste helft van 2023.