Overslaan en naar de inhoud gaan

Levensloopbestendige Akropolistoren op Zeeburgereiland

Image

Na een zoektocht van vele jaren lijkt de realisatie van een levensloopbestendig wooncomplex voor leden van de Vereniging Akropolis nabij. Dat liet voorzitter Elly Boomsma weten tijdens de tiende editie van PakhuisNUL20 in Pakhuis de Zwijger. De Akropolistoren wordt gebouwd door De Alliantie op Zeeburgereiland. In de woontoren moet wonen, zorg en welzijn op een positieve manier vorm krijgen. “Wij willen op een manier oud worden die bij ons past,” aldus Boomsma.

De geplande woontoren moet gaan bestaan uit ruim 80 huurwoningen, zowel vrijesectorhuur als sociale huur. Op dit moment zijn er volgens Boomsma 120 serieuze gegadigden. Als voorbeeld dienen de levensloopbestendige wooncomplexen van de stichting Humanitas in Rotterdam. Kernwaarden daarvan zijn: eigen regie, zoveel mogelijk eigen activiteit, een ‘extended family’-aanpak en een positieve basishouding (een ‘ja-cultuur'). Deze manier van denken over wonen, zorg en welzijn inspireerde de Amsterdamse Seniorenraad in 2004 om een dergelijke voorziening ook in Amsterdam te realiseren. Rond 2005 waren er plannen om de ‘Parel aan de Amstel’ vlakbij de Berlageburg in samenwerking met AWV te realiseren, maar het stadsdeel Watergraafsmeer zag na buurtprotesten af van de sloop van portiekflats in de Van der Kunbuurt.

Tussen droom en daad bleek in Amsterdam vervolgens een wereld van praktische bezwaren, zeker na de kredietcrisis. De Vereniging Akropolis werd eind 2008 opgericht. Een laatste vergeefs traject betrof de ontwikkeling van een complex voor een seniorenwoongroep in het Cruquiusgebied samen met Amvest. De mix van sociale huur en vrijesectorhuur bleek voor de pensioenbelegger uiteindelijk te ingewikkeld. De nieuwe wetgeving en de verhuurderheffing gooiden volgens Boomsma roet in het eten. 

De plannen van De Alliantie en de Vereniging Akropolis zijn in een vergevorderd stadium. Ze verwacht dat in 2015 de eerste paal wordt geslagen. Er zijn nog twee hobbels te nemen. De eerste is de toewijzing van de sociale huurwoningen. Boomsma: "De sociale huurders moeten natuurlijk aan de inkomenseisen voldoen, maar wij willen zelf invloed hebben op de toewijzing. Dat is de hele idee van een woongemeenschap; de bewoners moeten de filosofie van de vereniging onderschrijven. Als het daarvoor nodig is dat we de status van woongroep aannemen, dan doen we dat."

Daarnaast is de exploitatie van de collectieve ruimten op de begane grond nog niet opgelost. Boomsma: "Het concept staat of valt met enkele gemeenschappelijke ruimten: restaurant, gemeenschappelijke ruimten, yoga, zorgpunt, fysiotherapie." Het is voor de sociale huurders begrotelijk en zelfs risicovol met het oog op huurtoeslag om een deel van huurkosten daarvan op te brengen. Er wordt nog gestudeerd op een exploitatiemodel en gezocht naar een derde partij. De oplevering is gepland in de zomer van 2017.

Meer info: Akropolistoren
Meer info: Vereniging Akropolis