Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Miljarden nodig voor grootschalige woningbouw en infrastructuurprojecten’

Image

De overheid moet de komende jaren miljarden bijdragen aan grootschalige woningbouw- en infrastructuurprojecten. Zonder een bijdrage vanuit het Rijk kan er niet voldoende worden bijgebouwd, zo laat demissionair minister Ollongren weten. Het is aan het volgende kabinet om te beslissen over die extra steun.

Ollongren baseert zich op een onderzoek naar de haalbaarheid van de bouw van meer dan 400.000 op veertien grote woningbouwlocaties. Het gaat onder meer om de ontwikkeling van Almere-Pampus en de daaraan verbonden aanleg van de IJmeerlijn, de ontwikkeling van nieuwe bouwlocaties in Haarlemmermeer na verlenging van de Noord-Zuidlijn en de komst van Haven-Stad.
De veertien projecten die onder de loep zijn genomen zijn stuk voor stuk complexe, grootschalige gebiedsontwikkelingen, schrijft Ollongren. Het grootste deel van de kosten (109 van de 142 miljard euro) kan door private geldschieters gedekt. Ook gemeenten, provincies en vervoerregio’s kunnen een bijdrage leveren. Er is al een dekking voor 13 miljard, maar voor de resterende 20 miljard euro is extra steun nodig om investeringen te kunnen doen in infrastructuur, ontwikkelingskosten en grondexploitaties.