Ga in de strijd tegen de woningnood creatiever om met de bestaande bebouwing, zo schrijft minister De Jonge voor Volkshuisvesting in een brief aan de Tweede Kamer. Het beter benutten van de bestaande bebouwing kan volgens hem op verschillende manieren. Door meer woningen op bestaande woonruimte te realiseren, door het delen van een woning makkelijker te maken en door de doorstroming tussen woningen te bevorderen.
De minister wil het optoppen op grotere schaal stimuleren. Door het toevoegen van een extra woonlaag op het dak van een bestaand gebouw kunnen volgens hem tot wel 100.000 woningen worden toegevoegd. Het grootste deel daarvan kan een plek vinden op daken van corporatiewoningen, zo blijkt uit onderzoek van Stec Groep. De komende tijd werkt De Jonge samen met corporaties, marktpartijen en medeoverheden deze aanpak uit. Hij denkt daarbij aan het ontwikkelen van modulaire en gestandaardiseerde bouwproducten.
Ook het splitsen van woningen, het transformeren van bestaande gebouwen naar woningen en het plaatsen van microwoningen - een kleine, zelfstandige woning in de achtertuin - zijn manieren om meer woningen op dezelfde kavel te realiseren.
Er zijn in Nederland ruim 900.000 alleenstaanden die in een woning met drie of meer kamers wonen. Een woning delen kan voor veel mensen aantrekkelijk zijn. De Jonge wil belemmeringen voor ouderen die willen samenwonen wegnemen. Daarvoor komt er een experiment ‘Woning delen’, waarbij de financiële en niet-financiële belemmeringen eerst inzichtelijk gemaakt worden om deze vervolgens weg te nemen.