Overslaan en naar de inhoud gaan

Moeten corporaties woningen opkopen nu beleggers ervan af willen?

Image

Kunnen woningcorporaties geen woningen opkopen nu beleggers van plan lijken om woningen van de hand te doen. De Telegraaf besteedde dit weekend aandacht aan deze vraag. Dit na een voorzet van het Huurders Netwerk Amsterdam (HNA). Deed de veelgeprezen PvdA-wethouder Jan Schaefer vanaf eind jaren zeventig niet namelijk precies dat?

De Telegraaf citeert onder andere HNA-voorzitter Edith de Jong die vindt dat nu het moment voor actie is aangezien particuliere beleggers huurwoningen lijken te willen afstoten uit vrees voor afnemend rendement: "Dit is een goed moment voor corporaties om in te stappen. Dat kan met steun van gemeentelijke fondsen." En bestuurslid Boudewijn Rückert brengt in herinnering dat Jan Schaefer hele woonblokken aankocht van beleggers. "Die werden opgeknapt en voor een symbolisch bedrag verkocht aan woningbouwverenigingen."

Maar er is één groot verschil met eind jaren zeventig. Koopwoningen zijn nu in Amsterdam schaars, gewild en peperduur. Corporaties zullen moeten opbieden tegen particuliere kopers. De Amsterdamse woningcorporaties zien er daarom weinig in, zo laten woordvoerders van Eigen Haard en Ymere optekenen. "Het kopen van bestaande woningen is niet goedkoper dan nieuwbouw”, aldus zegsman Wim de Waard van Eigen Haard. Bovendien komt er met aankoop geen woning bij in de stad, en met nieuwbouw wel.

De huidige praktijk is juist dat corporaties woningen verkopen om zo via nieuwbouw hun woningvoorraad te laten groeien. Dit is weliswaar zeer tegen het zere been van huurdersorganisaties, maar ook het akkoord over de Prestatieafspraken 2024-2027 maakt wederom verkoop van enkele duizenden corporatiewoningen mogelijk. Dit is mede noodzakelijk om de grote verduurzamingsopgave te financieren.