Minister Keijzer van Volkshuisvesting komt particuliere verhuurders in Amsterdam en andere stedelijke gebieden tegemoet. Zij mogen, als het aan de minister ligt, vanaf volgend jaar een aanmerkelijk hogere huur vragen voor een woning in het middensegment. Keijzer hoopt zo met name kleine particuliere beleggers ertoe te verleiden af te zien van verkoop van huurwoningen.
Het aandeel huurwoningen van kleine en grote investeerders is in ons land tamelijk stabiel. Die voorraad bedraagt ongeveer 1,15 miljoen woningen, waarvan 312.000 in het middensegment. Er worden wel steeds meer huurwoningen verkocht – in Amsterdam daalt de gemiddelde prijs van een koopwoning door het uitponden van grote aantallen huurappartementen – maar er wordt ook nieuwbouw aangekocht voor de verhuur. Per saldo was vorig jaar slechts sprake van een verlies van 413 woningen. Maar de minister vertrouwt daar niet op. Met name institutionele partijen verkopen grote woningpakketten aan investeerders. Naar alle waarschijnlijkheid zullen die woningen uiteindelijk een voor een worden uitgepond. Terwijl, aldus de minister, vanwege de enorme woningnood het aantal huurwoningen in ons land juist fors zou moeten stijgen.
Zij stelt een aantal wijzigingen voor om de business case van particuliere verhuurders aantrekkelijker te maken. Allereerst wil zij de WOZ-waarde van woningen weer zwaarder laten meewegen in het bepalen van de maximale huurprijs. De puntenaftrek in het Woningwaarderingsstelsel voor het ontbreken van buitenruimte wordt geschrapt. En relatief kleine, monumentale woningen kunnen tegen een hogere prijs worden verhuurd. De minister had ook graag de puntenaftrek voor heel slechte energielabels ( E-,F- en G-labels) geschrapt, maar daar ziet ze toch maar vanaf. Daarvoor zou een ingewikkelde, langdurige wetswijziging nodig zijn.
Ook komen er ruimere mogelijkheden voor het aanbieden van tijdelijke huurcontracten. Studenten kunnen vanaf volgend jaar weer makkelijker een tijdelijk huurcontract krijgen. Een eigenaar-bewoner krijgt meer ruimte om zijn woning tijdelijk te verhuren. En panden die op nominatie staan voor sloop/nieuwbouw kunnen soepeler tijdelijk worden verhuurd.
Kritische reacties
Keijzer wil de maatregelen al begin volgend jaar laten ingaan. Of dat lukt is onzeker. NSC-Kamerlid Merlien Welzijn is absoluut geen voorstander van aanpassing van de regels. Welzijn vreest dat huren dan weer de pan uitrijzen. Ook Zita Pels, GroenLinks-wethouder van Volkshuisvesting in Amsterdam, veroordeelt de voorstellen van Keijzer. Zij vreest een huurexplosie. “In Amsterdam dreigt een kwart van de middenhuurwoningen fors duurder te worden”, zo meent de wethouder.
Vastgoed Belang, de vertegenwoordiger van de particuliere vastgoedsector, vindt de voorgestelde maatregelen juist onvoldoende. Voorzitter Niek Verra pleit voor veel meer tijdelijke huurcontracten, een hogere prijs per punt in het Woningwaarderingsstelsel en een forse verlichting van de belastingdruk in box 3. Fiscale maatregelen laat Keijzer echter over aan haar partijgenoot staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen. Bedoeling is vanaf 2028 een rendementsheffing bij woningverkoop te hanteren. Nu nog geldt voor een huurwoning in het middensegment een maximale huurprijs van 1.185 euro. [BP]
(bericht is aangepast op 11 april om 10.10 uur)