Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwbouw voor werkende jongeren in Amsterdam Nieuw-West

Image

Speciaal voor werkende jongeren tot dertig jaar wordt in Amsterdam Nieuw-West een nieuwbouwcomplex met vijfhonderd kleine sociale huurappartementen gerealiseerd. Initiatiefgroep Change= heeft donderdag een samenwerkingsovereenkomst getekend met het stadsdeel.
Volgens algemeen-directeur Ralph Mamadeus is er in Nederland geruime tijd veel te weinig gebouwd voor werkende jongvolwassenen tot maximaal MBO-niveau. In Amsterdam wonen 40.000 lager opgeleide jongeren. Minimaal 13.000 jongeren zijn actief op zoek naar een woning. Change= biedt hen straks een zelfstandige woning van gemiddeld 28,5 m2 met eigen voorzieningen als een keuken en een natte cel. Speciaal voor jonge moeders met een kind worden woningen van circa 42 m2 gebouwd.
Voor de realisatie van het gebouw op de hoek van de Postjesweg en de Derkinderenstraat wordt door een groep ondernemers nauw samengewerkt met architectenbureau (Tangram), projectontwikkelaar (New Babylon) en aannemingsbedrijf Ballast Nedam. "Iedereen wil alles doen voor om voor deze doelgroep een bijzonder woongebouw van goede kwaliteit te realiseren," aldus Mamadeus.
De woningen worden verhuurd onder de huurtoeslaggrens. Vijf procent van de woningen wordt speciaal gereserveerd voor jongeren tot 23 jaar. Mamadeus wil niet alleen jongeren een dak boven het hoofd bieden.

Change= biedt allerlei extra faciliteiten. Zo opent uitzendorganisatie USG People een filiaal in het complex om het voor een jongeren - mochten ze onverhoopt werkloos raken - makkelijker te maken weer een baan te vinden. Ook wordt in samenwerking met zorgverzekeraar CZ een speciale zorgpolis aangeboden. Samen met Ballast Nedam en woningcorporatie De Alliantie wordt een beheerorganisatie opgericht. "We willen op deze manier de soms kwetsbare jongeren helpen hun leven goed te organiseren," aldus Mamadeus. Bedoeling is dat jongeren de woning slechts voor een beperkt aantal jaren in gebruik nemen. Hij denkt dat te kunnen bereiken door vanaf de leeftijd van 30 jaar een hoge vrije sector huurprijs in rekening te brengen. Die werkwijze moet nog wel wettelijk mogelijk worden gemaakt.
Change= verwacht op korte termijn overeenstemming te bereiken met de gemeente Amsterdam over verwerving van de bouwgrond tegen een sociale grondprijs. De locatie naast de moskee aan de Derkinderenstraat was eerder in bezit van woonstichting De Key voor de bouw van een multifunctioneel complex met woningen en welzijnsvoorzieningen. Vanwege de crisis werd dat plan geannuleerd. Ook verwacht Mamadeus op korte termijn duidelijkheid over de financiering. Volgens hem zijn de gesprekken daarover met een 'grootbank' vergevorderd. Start bouw is voorzien 2014.

Change= heeft grootse bouwplannen. Het complex in Nieuw-West zou de eerste moeten zijn van een serie. Men spreekt zelfs over 20 complexen en tienduizend woningen. In Amsterdam wordt ook gekeken naar nieuwbouw tegenover Frankemaheerd aan de Dolingadreef in Amsterdam-Zuidoost. Buiten Amsterdam wil de organisatie ook Utrecht, Rotterdam en Den Haag gaan bouwen.