Om de woningbouw in Noord-Holland te versnellen zet de provincie in op snellere procedures, extra deskundigen en subsidies. Dit staat in de Actieagenda Wonen en Versnellen Woningbouw 2024-2028. De provincie maakt op basis van deze agenda aanvullende afspraken met gemeenten over het aantal te bouwen woningen, de doelgroepen voor deze woningen de betaalbaarheid van de nieuwe woningen.
Een van die acties is de pilot 'parallel plannen'. Dit betekent dat verschillende stappen of procedures in het woningbouwproces tegelijkertijd worden uitgevoerd. Dit zou de totale doorlooptijd van een project moeten verkorten. De provincie wil gemeenten ook deskundige hulp gaan bieden bij bijvoorbeeld het aanvragen van subsidies en vergunningen. Veel gemeenten kampen namelijk met gebrek aan deskundig personeel. Het op te richten provinciale Loket Versnelling Woningbouw moet dat gat opvullen. Er wordt ook onderzocht of er een provinciaal (of regionaal) projectmanagementbureau kan worden opgezet.
De provincie stelde in mei al 76,4 miljoen beschikbaar om woningbouwprojecten sneller van de grond te krijgen. Het geld is bestemd voor zowel integrale gebiedsontwikkelingen als kleinere (lokale of regionale) woningprojecten. Een deel van het geld is voor het stimuleren van innovaties in het bouwproces, waaronder industrieel bouwen.
Volkshuisvestingsprogramma
In 2023 sloot de provincie Noord-Holland met het Rijk en gemeenten Woondeals voor Noord-Holland Noord en Metropoolregio Amsterdam. Daarin staat dat er in Noord-Holland tot en met 2030 191.000 woningen bij moeten worden bijgebouwd. Deze Woondeals worden de komende tijd uitgewerkt naar volkshuisvestingsprogramma’s. In deze programma’s worden afspraken gemaakt met gemeenten over het aantal te bouwen woningen, de betaalbaarheid van huur- en koopwoningen, woningen voor ouderen en het aandeel sociale huurwoningen. In de programmering is daarnaast aandacht voor starters en jongeren. Ook worden afspraken gemaakt over de huisvesting van urgente aandachtsgroepen zoals (dreigend) dak- en thuislozen en mantelzorgers. Om ervoor te zorgen dat gemeenten deze afspraken kunnen opstellen en uitvoeren, biedt de provincie subsidies en kennis aan.
De provincie heeft recent een nieuwe bouwambassadeur aangesteld als opvolger van Lex Brans. Dat is Geurt van Randeraat. Zijn taak is om vanuit een onafhankelijke positie te helpen belangrijke woningbouwprojecten aan te jagen en knelpunten op te lossen.