Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe tentoonstelling over volkshuisvesting in Het Schip

Image

Museum Het Schip heeft een nieuwe tentoonstelling waarin aandacht wordt besteed aan de woonsituatie van arbeiders in Nederland zowel vóór als na de invoering van de Woningwet in 1901. Naast het museum is op ware grootte - in een container - een krotwoning ingericht. Door de ogen van de bewoners van deze woning wordt inzicht gegeven in de geschiedenis en het belang van de sociale woningbouw in Nederland. De tentoonstelling werd op 27 november geopend door Hans van Harten, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties.

Nederland is beroemd om zijn Woningwet; het was het eerste land dat zo’n stap zette. In de periode daarvoor waren arbeiders massaal vanaf het platteland de steden introkken. Ze vonden hun onderkomen in kelders, sloppen, krotten en eenkamerwoningen, waar men met het hele gezin moest wonen. Straten werden dicht op elkaar gebouwd waardoor er weinig daglicht en frisse lucht was. Ongezonde woonomstandigheden veroorzaakten ziektes en epidemieën.

Met de invoering van de Woningwet in 1901 begon een bijzondere Nederlandse volkshuisvestingstraditie. Als antwoord op de erbarmelijke woonomstandigheden van de arbeiders ontstond een unieke samenwerking tussen overheid, corporaties en architecten met als doel het realiseren van een zo hoog mogelijke, betaalbare woonkwaliteit voor iedereen. 

Meer info: Museum Het Schip

Trefwoorden