Overslaan en naar de inhoud gaan

NMA beboet veilinghandelaren voor kartel

NMA beboet handelaren woningveilingen vanwege kartelvorming

De prijzen van woningen op executieveilingen zijn jarenlang kunstmatig laag gehouden door een kartel van handelaren. Dat stelt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De NMA heeft nu veertien handelaren beboet met in totaal 6,3 miljoen euro, terwijl naar een groter aantal nog onderzoek wordt verricht.  “Mensen die gedwongen hun huis moeten verkopen, hebben recht op een eerlijke prijs. Het huis heeft door de werkwijze van de handelaren minder opgebracht,” aldus Chris Fonteijn, bestuursvoorzitter van de NMa.

Verhalen over malafide onroerend-goedhandelaren die bij veilingen handjeklap spelen en buitenstaanders, al dan niet via intimidatie,  proberen te weren zijn al oud. De NMA heeft nu voor het eerst  een praktijk blootgelegd dat woningen, die op een veiling voor een lage prijs worden gekocht, vervolgens op een naveiling door de kartellisten opnieuw worden verhandeld. De ‘winst’ voor het kartel, het verschil in prijs tussen de officiële veiling en de naveiling, werd onderling verdeeld. Dit geld loopt de gedupeerde woningbezitter dus mis.

Volgens de NMA gebeurde dit bij herhaling op honderden veilingen. Over het waarom van het kartel zijn de handelaren duidelijk: “Het is een ‘win-win’ situatie. Wij hebben iemand (een mogelijke concurrent) uitgeschakeld en ik krijg in ruil wat geld,” aldus een handelaar. Meedoen “is een kans op gratis geld”, verklaarde een andere handelaar. De citaten zijn afkomstig van de NMA.

Wordt vervolgd 

De kartelafspraken vonden plaats tussen juni 2000 en november 2009 op executieveilingen door heel Nederland van ruim 2000 woningen. De NMA wil niet zeggen of de handelaren ook in Amsterdam actief waren. De Eerste Amsterdamse Onroerend Goed Veiling geldt als een witte raaf onder de woningveilingen, zowel door de aanpak (inclusief kijkdagen), het grote aantal bieders als de gerealiseerde prijzen. 

De NMa heeft in oktober 2011 aan 42 andere handelaren een rapport verstuurd, met het vermoeden van een kartelovertreding. Er zijn er daarvan nu 14 beboet; het onderzoek naar die andere handelaren loopt nog.

De NMa heeft al eerder, in 2005, tevergeefs onderzoek gedaan naar kartelvorming rond veilingen. Het onderzoek werd heropend nadat de Belastingdienst relevante informatie had aangedragen. De betrokken handelaren namen het ook niet zo nauw met de fiscale regelgeving. Zo is bij 32 vastgoedhandelaren voor meer dan 10 miljoen euro gecorrigeerd, hetgeen geresulteerd heeft in een extra belastingopbrengst van 5,2 miljoen euro. De Belastingdienst gaat nu na of handelaren betrokken in het NMa-onderzoek aangifte hebben gedaan van hun kartelverdiensten. 

Zie ook:
Bericht van NMA:
Woningbezitters bij huizenveiling jarenlang gedupeerd door kartel
Op Stap naar de Eerste Onroerend Goed Veiling (NUL20, maart 2004)

Trefwoorden