Overslaan en naar de inhoud gaan

'Niet controversieel': Hugo de Jonge kan voorlopig door met zijn woningplannen

Image

De Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken heeft woensdagavond het overgrote deel van de agendapunten niet controversieel verklaard. Wat betekent dat Kamerdebatten en -besluiten ondanks de val van het kabinet kunnen plaatsvinden. Dat geldt daarmee ook voor alle woningbouwplannen van demissionair minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge. Het blijft overigens de vraag of twee belangrijke wetsvoorstellen uit zijn koker nog voor de verkiezingen worden behandeld. Dat zijn de wet Versterking regie Volkshuisvesting en de wet Betaalbare huur. Eind oktober begint het verkiezingsreces.

Van het wetsvoorstel Versterking regie Volkshuisvesting is in juli de consultatiefase afgesloten. Er lijkt brede steun in de Kamer. Volgens onder andere Aedes, de branchevereniging van woningcorporaties, is het cruciaal dat deze wet wordt behandeld en aangenomen: "De woningbouw, de verduurzaming, de betaalbaarheid van huren en de leefbaarheid van wijken dulden geen vertraging meer."

Van de Wet Betaalbare huur is de beoogde invoeringsdatum al 1 januari 2024. Maar dat is ook direct de meest controversiële. De wet wil een einde maken aan de prijsopdrijving in de huursector. De vastgoedsector is fel tegen en betoogt dat huurregulering nieuwbouwinitiatieven nog verder bemoeilijkt. Het wetsvoorstel Betaalbare Huur ligt momenteel ter advisering bij de Raad van State.

De wet die van vaste huurcontracten weer de norm maakt is al door de Tweede Kamer. In mei werd het initiatiefvoorstel van PvdA en ChristenUnie met een ruime meerderheid aangenomen. Alleen VVD, FVD en Groep Van Haga stemden tegen. Daarmee ligt ook een meerderheid in de Eerste Kamer voor de hand. Beoogde invoeringsdatum is 1 januari 2024.

Voor de woningsector zijn ook wet Collectieve Warmte, ook wel bekend als Warmtewet 2, en het stikstofbeleid van groot belang. Tot dusver zijn nog heel weinig onderwerpen controversieel verklaard. Dat betekent niet dat de Kamer al deze onderwerpen in de korte periode tot de verkiezingen ook gaat behandelen. Wat betreft het stikstofbeleid blijft in ieder geval de uitkoopregeling van boeren van kracht.