Overslaan en naar de inhoud gaan

Woningen voor jongeren en studenten boven op de Rai in Amsterdam Zuid

Image

De gemeente Amsterdam krijgt een extra woningbouwlocatie in Amsterdam Zuid in de schoot geworpen. Het tamelijk gesloten Rai Amsterdam wil de komende tien tot vijftien jaar transformeren naar een gemengde, dynamische stadsbuurt. Om het Rai-gebied te verlevendigen kunnen boven op het beurscomplex woningen worden gebouwd. Het betreft met name kleinere appartementen voor jongeren, (MBO-)studenten en eenpersoonshuishoudens met een middeninkomen.

Voorwaarde voor de herontwikkeling van de Rai - voortaan gaat het gebied verder onder de naam Rai District - is dat het huidige beurscomplex in omvang behouden blijft. De Rai telt 116.200 m2 aan beurshallen en congresvoorzieningen. Die schaal is volgens Paul Riemens, CEO van Rai Amsterdam, nodig om een rol te kunnen spelen in de wereld van internationale beurzen en congressen. “Maar wij zien ook dat ons complex in de avond, als de beurs- en congresgangers vertrokken zijn, doods en verlaten is. Bovendien is er geen verbinding met de naastgelegen Rivierenbuurt, buurtbewoners komen niet of nauwelijks op ons terrein.”  Om de Rai meer onderdeel te maken van de stad wil hij het complex niet alleen verlevendigen met woningen, kantoren en nieuwe voorzieningen. De plannen voorzien voor het gebied tussen het Europaplein en het Beatrixpark ook in aantrekkelijke loop- en fietsroutes en veel meer groen.

De Rai heeft over de herontwikkeling van het gebied donderdag een startovereenkomst getekend met de gemeente Amsterdam. “We staan aan het begin van een van de grootste ontwikkelingen in de stad. Het Rai-complex kan de komende decennia veel meer gaan betekenen voor de buurt en de Amsterdammer”, aldus wethouder Reinier van Dantzig van Stedelijke Ontwikkeling. Het Rai District maakte tot op heden geen deel uit van de lijst met woningbouwlocaties. 

De regie voor de woningbouwplannen ligt bij de Rai, maar de gemeente stelt wel eisen aan het bouwprogramma. Zoals in Amsterdam gebruikelijk, streeft de wethouder naar een verdeling van veertig procent sociale huur, veertig procent middenhuur en twintig procent vrije sector. Amsterdam Zuid kent relatief weinig sociale huur, toch is niet overwogen extra sociale huur te programmeren. “Het is al ingewikkeld genoeg om tot een programma met tachtig procent betaalbare woningen te komen. Het is dan niet zinvol extra eisen te formuleren”, aldus Van Dantzig.

Kleine huurwoningen

De woningbouwplannen moeten nog verder uitgewerkt, maar de focus ligt op de bouw van kleine huurwoningen. Voor het sociale huursegment kan worden gedacht aan studio’s of tweekamerwoningen voor jongeren en studenten tot 30 m2 of tweekamerwoningen voor alleenwonenden tot maximaal 45 m2. In het middensegment kunnen tweekamerwoningen plaats bieden aan vooral jonge eenpersoonshuishoudens. Voor het middensegment geldt op het Rai-terrein een minimale woninggrootte van 30 m2. Voor de vrije sector wordt gedacht aan wat ruimere koopwoningen van drie kamers of meer. Daarnaast hoopt Van Dantzig op de komst van (geclusterde) ouderenwoningen van 55 m2 tot 60 m2. “Woningbouw voor senioren kan een bijdrage leveren aan de doorstroming van bijvoorbeeld ouderen uit de Rivierenbuurt, die op zoek zijn naar een kleinere, beter passende woning en toch graag in hun oude buurt blijven wonen.”

Riemens benadrukt het belang van de komst van relatief jonge bewoners. “In andere steden heb ik ook voorbeelden gezien van woningbouw bij beurscomplexen. Daar ontstonden vervolgens conflicten tussen de nieuwe bewoners en de beursorganisatoren. De nieuwe bewoners moeten de dynamiek van ons bedrijf , jaarlijks ontvangen wij anderhalf miljoen beurs- en congresgangers, wel kunnen verdragen.”

Verder zal tot 2040 sprake zijn van verduurzaming van beurshallen en een betere organisatie van de logistiek met minder overlast voor de buurt. Daarvoor wordt ondergronds een transport-hub gebouwd. Volgens Riemens is in totaal sprake van een investering van een half miljard euro.