Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Eerste verdieping
Amsterdamse parken

Het belang van groenOp de schop

Nieuw: Theo van Goghpark

Het Theo van Goghpark wordt het grootste park van het Het belang van groenHaveneiland, ongeveer zo groot als het Sarphatipark in Oud-Zuid. Maar dat is dan ook wel de enige overeenkomst: het nieuwe park bestaat uit een grote, verdiepte grasbak omgeven door bomen. Een ideaal voetbalveld, zo op het eerste gezicht. Er komen trouwens ook een paar sportveldjes op. De aanleg van het park wordt dit jaar voltooid. Langs de hele westkant van het park loopt een grote hardstenen parkmuur. Deze muur varieert in hoogte van twintig centimeter tot twee meter. Midden in het park komt in de toekomst een theehuis. Alles staat in het teken van de grasmat: de acacia’s zijn gekozen omdat de kleine bladeren veel zonlicht doorlaten. De dertien volwassen platanen zijn overgeplant van het RAI-terrein.

Op de schop: Beatrixpark

Het belang van groenHet Beatrixpark is sinds de opening in 1938 diverse keren uitgebreid en weer ingeperkt. De vele mutaties hadden het park tot een wat rommelig oord gemaakt, maar het ‘verbeterplan’ van DRO moet daar een einde aan maken. Inmiddels is al het meubilair vervangen en de bestrating verbeterd. Ook de Stadstuin in het oudste deel wordt aangepakt. En in het meest zuidelijke deel komen in de toekomst alle doorgaande fiets- en looproutes samen. Lang blijft het er niet rustig, want de Zuidas-plannen voorzien eerst gedeeltelijke bebouwing en later uitbreiding over de A10 als de wegen eenmaal verzonken zijn.

Samengesmeed: Noorderpark

Het belang van groenHet Florapark en Volewijkerpark vormen straks samen het Noorderpark. Die parken werden onwaarschijnlijk slecht bezocht: jaarlijks maximaal vierduizend bezoekers. Het bureau West 8 van Adriaan Geuze heeft grote ingrepen in de contouren en inrichting achterwege gelaten. Het bindende element wordt straks ‘het circuit’ dat straks tweemaal de Nieuwe Leeuwarderweg en het kanaal oversteekt. Het volgt de hoogteligging van de verschillende onderdelen van het park en ontsluit alle functies, zoals speelplaatsen, ligweides, het evenementenveld en plekken waar honden vrij mogen rondlopen. Vooral de zuidelijke brug wordt een spectaculaire attractie.
Amsterdam-Noord is volgens Geuze een echte fietsstad. “Er zijn allerlei fietsroutes naar de ponten over het IJ en over de oude dijken. Die mensen komen langs het park. Dat betekent dat er een enorm potentieel is. Als we al die mensen naar het park weten te krijgen, dan komen er ook andere mensen. Het is een kinderrijke buurt, daarom geven we het park expliciet een aantal kinderspeelplaatsen, inclusief een veilige watertuin. Langs de oever van het Noordhollandsch Kanaal benut hij de middagzon voor een terras. Geuze: “als er één plek is die levendig kan worden, dan is dat het Noorderpark.”
Van het grote succesnummer van Amsterdam, het Vondelpark met 8,5 miljoen bezoekers per jaar, heeft Geuze veel geleerd: “Het meubilair moet op orde zijn. Het moet zo ingericht, dat het valt te onderhouden. En de verbindingen met allerlei routes en circuits moeten goed zijn. In het Vondelpark is dat uitmuntend geregeld. iedereen gaat door het park.”