Amsterdammers verhuizen het liefst naar ... Amsterdam
Amsterdam is nog aantrekkelijker geworden als vestigingsplaats. Dat blijkt uit de Monitor Creatieve Kennisstad van de gemeentelijke Dienst Ruimtelijke Ordening (DRO). Het aantal gezinnen dat in de stad blijft wonen is de afgelopen jaren toegenomen. De mogelijkheden om binnen Amsterdam ‘door te stromen' naar een volgende woning zijn verbeterd.
Sinds 2006 wordt eens per twee jaar onderzoek gedaan naar de aantrekkelijkheid van Amsterdam als vestigingsplaats. De Monitor Creatieve Kennisstad kijkt daarbij speciaal naar mensen die werkzaam zijn bij kennisinstellingen en in de creatieve sectoren. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de gemeentelijke dienst Onderzoek en Statistiek.
In de derde Monitor ‘A'dam en E.V.A. zoeken een woning!' (2010) staat dat Amsterdam in korte tijd niet alleen aantrekkelijker geworden is voor creatieve kenniswerkers, maar voor alle beroepsgroepen. Als mensen gaan verhuizen, willen ze het liefst in Amsterdam blijven. Dat percentage is gestegen van 60% in 2006 naar 66% in het afgelopen jaar. Bewoners binnen de ring A10 zijn meer tevreden over hun buurt dan die daarbuiten. Niet alleen creatieven en kenniswerkers, maar ook bewoners werkzaam in andere beroepsgroepen noemen de stadsdelen binnen de ring als voorkeurslocatie.
Maar verhuizen binnen de stad lukt niet altijd zo werd in het vorige onderzoek ‘Thuis in de Metropoolregio Amsterdam?!' (2008) al geconstateerd. Creatieve kenniswerkers zijn wel sneller dan anderen in staat hun verhuiswens binnen Amsterdam te realiseren. Toch verlaat 14 procent van de mensen die in Amsterdam wil blijven uiteindelijk tegen zijn zin de stad, omdat ze geen geschikte woning kan vinden. De regio is vooralsnog ‘tweede keus' waarbij men uiterst selectief is. Aspecten als nabijheid tot de stad, sfeer en authenticiteit van de woning en woonomgeving zijn belangrijk.
Wethouder Van Poelgeest: ‘Het is belangrijk dat we ervoor zorgen dat mensen zoveel mogelijk in de stad kunnen blijven wonen. Daarom moeten we verder blijven bouwen aan de stad, ook nu het financieel moeilijker is.'
Door het beleid van de afgelopen jaren zijn er meer voorzieningen gekomen in de buurten rond het centrum. Dit heeft de mogelijkheden om binnen de stad door te stromen vergroot. Het lukt Amsterdam beter om een deel van de instroom vast te houden. Nieuwbouw, gericht op deze groep van doorstromers, in gebieden als de Houthavens, Overamstel, de tweede fase van IJburg, en het Zeeburgereiland moet ervoor zorgen dat meer mensen hun wooncarrière in de stad kunnen voortzetten.
De drie rapporten zijn te downloaden op de site van de Dienst Ruimtelijke Ordening.