update: 30-09-2012
De sloop van de eerste woningen in de Van der Pekbuurt is in ieder geval uitgesteld tot november. Dat heeft Ymere met wethouder Ossel afgesproken, aldus Het Parool van 27 september. Het uitstel geeft Ossel gelegenheid met alle betrokkenen - de corporatie, stadsdeel Noord en bewonersgroepen - om tafel zitten om de tegenstellingen te bespreken.
Al acht jaar wordt er gesproken over een grootschalige aanpak van de volkswijk. De grote kwestie: slopen of renoveren. Ymere wil nu spijkers met koppen slaan. Er zijn bouwaanvragen ingediend voor twee voorbeeldblokken in de Begoniastraat. Daarbij wordt één huizenblok gesloopt en vervangen door retro-nieuwbouw (zie illustratie onder) en een ander gerenoveerd. De nieuwbouw gaat sprekend lijken op de bestaande bouw. Ymere wil de bewoners zo laten zien wat de mogelijkheden zijn. De betreffende woningen staan overigens inmiddels al twee jaar leeg.
Huurdersvereniging Van der Pek blijft tegen sloop. Ze weten zich gesteund door monumentenorganisaties. De huurdersvereniging vreest dat de huidige inwoners, die veelal een laag inkomen hebben, "de buurt uit worden gejaagd". Voorzitter Bart Stuart zei in maart tegen NUL20: “De lagere inkomens worden door deze plannen ongemeen hard gepakt. We zijn niet tegen verandering, maar voor verbetering. We willen – in alle redelijkheid – zelfs wel een iets hogere huur gaan betalen. Maar sloop en dure nieuwbouw is voor ons geen optie.”
Volgens Ymere is de technische staat van het grootste deel van de woningen gewoon te slecht om te behouden. Regiodirecteur Ron Onverzaagt: "Ze voldoen niet aan de huidige eisen, zijn gehorig, slecht geïsoleerd en vochtig. Diverse onderzoeken hebben uitgewezen dat de staat van de fundering dusdanig slecht is dat er geen extra gewicht toegevoegd kan worden zonder in de problemen te raken. Wanneer je renoveert voeg je gewicht toe en er is dan ook besloten om bij de te renoveren woningen de fundering aan te pakken. Die ingreep is echter zo kostbaar dat we dat onmogelijk bij alle woningen kunnen doen." Renovatie zou in totaal 60 miljoen euro meer kosten. Ymere. "Dat vinden we onverantwoord omdat we dit geld niet meer elders in de stad en haar bewoners kunnen steken."
De woningcorporaties wijst er bovendien op dat ze alleen in de nieuwbouw grotere sociale huurwoningen kunnen realiseren. Daar is behoefte aan. Dertig procent van de huidige huishoudens bestaat uit gezinnen.
De retro-nieuwbouw die Ymere in de buurt wil neerzetten.
Zie ook:
Sloop Van der Pekbuurt uitgesteld (Parool, 27-09-2012)
Van der Pekbuurt: wordt vervolgd (NUL20, maart 2012)