Woningeigenaren krijgen meer mogelijkheden om tijdelijke huurcontracten te sluiten. Daarmee wil het kabinet de doorstroming op de woningmarkt bevorderen. Minister Blok heeft daartoe op 9 oktober het conceptwetsvoorstel Tijdelijke Huur gepubliceerd. De Woonbond ziet in de plannen van de minister de "zoveelste aanval op de huurder".
Het voorstel van de minister bestaat uit drie elementen.
Allereerst wil de minister verhuurders de mogelijkheid geven woningen voor specifieke doelgroepen weer beschikbaar te krijgen door de opzeggingsgrond "dringend eigen gebruik" uit te breiden. Het gaat dan om huurcontracten voor bepaalde doelgroepen voor een overeengekomen termijn. Een soort campuscontract dus, maar dan voor jongeren, promovendi en grote gezinnen. Althans deze doelgroepen noemt de minister met name; gemeenten zouden in hun huisvestingsverordening nog andere doelgroepen mogen toevoegen. Amsterdamse corporaties en het vorige college hebben zich sterk gemaakt voor tijdelijke verhuur voor vijf jaar aan starters op de woningmarkt (een idee van Stadgenoot).
Ten tweede wil de minister tijdelijke verhuurcontracten van twee jaar of korter introduceren, "in navolging van een vergelijkbare bepaling in de regeling van de huur van bedrijfsruimte. " Na afloop van die termijn eindigt de huur zonder opzegging.
Voorts wil de minister de Leegstandwet uitbreiden met de mogelijkheid om met een vergunning van de gemeente te koop staande huurwoningen tijdelijk te verhuren naast de reeds bestaande mogelijkheid voor leegstaande gebouwen, te koop staande koopwoningen en huurwoningen in afwachting van sloop of renovatie.
Woonbonddirecteur Ronald Paping ziet in de plannen de zoveelste aanval op de huurder. "Na de gigantische huurverhogingen en de verhuurdersheffing waardoor er geen huurwoningen meer worden gebouwd, worden nu de rechten van de huurder afgepakt. Het loopt de spuigaten uit". De Woonbond vindt huurbescherming een belangrijk recht, omdat het huurders de zekerheid geeft dat zij niet zomaar hun huis uitgezet kunnen worden. "Tijdelijke huur veroorzaakt veel onzekerheid en stress bij bewoners en levert bovendien extra kosten op door verhuizing. Ondertussen komen er geen woningen bij. Uitbreiding van tijdelijke verhuur gaat dus altijd ten koste van de vaste huurcontracten."
De minister zegt in de toelichting bij het wetsvoorstel dat het geenszins de bedoeling is van het contract voor onbepaalde duur te verlaten en af te stappen. "Het instrument van tijdelijke huur moet zo worden ingezet dat aan de essentie van de huurbescherming niet wordt afgedaan. Echter, voor het bevorderen van de doorstroming kan tijdelijke verhuur een goed aanvullend instrument zijn, zonder dat de huurders op onaanvaardbare wijze worden geschaad in hun belangen."
Minister Blok kondigde deze maatregelen al aan in april 2014. Het wetsvoorstel ligt ter consultatie tot 6 november.
Zie: http://www.internetconsultatie.nl/tijdelijkehuur