De doorstroming in de Amsterdamse sociale huursector is weer iets opgelopen. Het aantal sociale verhuringen via WoningNet steeg in 2014 van 5.864 naar 6.027; het aantal verhuringen in de hele Stadsregio steeg van 9.880 naar 10.349. Deze cijfers maakte directeur Egbert de Vries bekend tijdens zijn eerste nieuwjaarstoespraak.
Het aanbod aan vrijkomende huurwoningen is vele jaren afgenomen door een combinatie van woningverkoop, verhuur in de vrije sector, afnemende nieuwbouw én een zeer geringe mutatiegraad. In 2013 nam de al lage mutatiegraad in Amsterdam af van 3,4 (2012) naar 3,1 procent. In 2003 kwamen er nog twee maal zoveel reguliere sociale huurwoningen vrij als in 2013. De bodem lijkt nu bereikt. Maar De Vries wees er op dat corporaties steeds meer mensen zullen moeten gaan opvangen die voorheen in een instelling werden gehuisvest (ouderen, psychiatrische patiënten). Bovendien neemt het aantal statushouders toe. In 2014 zijn zo'n 100 verblijfsgerechtigde vluchtelingen meer gehuisvest dan in 2013.
De Vries refereerde in zijn nieuwjaarstoespraak aan de parlementaire enquête en de nieuwe woningwet. De uitvoering van de nieuwe regelgeving gaat een groot beslag leggen op de corporaties komend jaar, zo waarschuwde hij. "Met het risico dat we het veel over onszelf gaan hebben." Hij memoreerde dat de kaalslag in de sector in de regio Amsterdam zo'n 1000 corporatiemedewerkers hun baan heeft gekost.
De nieuwe corporatie zoekt het volgens De Vries nog meer in samenwerkingsverbanden: convenanten met huurders en gemeente, duurzaamheidsafspraken en samenwerking met partijen als de Sigra om gezamenlijk de ouder wordende bevolking goed op te kunnen vangen.