Woningcorporatie Rochdale voert dit jaar de maximale huurverhoging door met drie uitzonderingen. Voor huishoudens die minder dan 34.229 euro verdienen wordt de huur gemaximaliseerd op de liberaliseringsgrens. Die is dit jaar 711 euro. Huren die al boven dit bedrag waren gestegen, worden verlaagd tot deze grens. Voor dezelfde inkomensgroep wordt de huurverhoging beperkt tot de inflatie (= 1%) als hun huur hoger is dan 618 euro. Daarnaast hebben alle corporaties met de gemeente Amsterdam afgesproken dat gezinnen met minderjarige kinderen en met een inkomen dat lager is dan 120 procent van de bijstandsnorm een lagere verhoging krijgen of helemaal geen verhoging. Rochdale past deze regel toe voor al zijn huurders, ook buiten Amsterdam.
Voor 2015 is vastgesteld dat de huur van sociale huurwoningen waarin mensen wonen met een belastbaar inkomen tot € 34.229, met maximaal 2,5 procent omhoog mag gaan. Voor huurders met een hoger inkomen geldt nog hoger percentage. Voorzitter van de Bewonersraad Betty Jungen had graag gezien dat Rochdale dit jaar had afgezien van de maximale verhoging: "Niet alleen in de laagste inkomensgroep zijn namelijk huurders voor wie de betaalbaarheid steeds moeilijker wordt."
Lid van de Raad van Bestuur Hester van Buren: "We maken ons net zoals de Bewonersraad zorgen. De betaalbaarheid van huurwoningen voor mensen uit de laagste inkomensgroep heeft hoge prioriteit. We zijn na wat hevige reorganisaties en veranderingen in de organisatie in rustiger vaarwater terechtgekomen en we hebben weer wat financiële ruimte. Onze focus gaat uit naar betaalbaarheid en we zijn blij dat we mensen die het echt niet meer kunnen betalen, de helpende hand bieden."
De Amsterdamse corporaties kiezen niet voor generieke huurmatiging, maar voor maatwerk gericht op huishoudens met een zwakke financiële positie. Die verschillen enigszins per corporatie. In de komende NUL20 komt daarvan een overzicht. Daarnaast geldt de onderlinge Amsterdamse afspraak dat de huur wordt bevroren voor minima met kinderen. Voor de overige huurders voeren de corporaties de maximale huurverhoging door. Die is 2,5 procent voor inkomens tot 34.229 euro, 3 procent voor hogere inkomens tot 43.000 euro en 5 procent voor de inkomens daarboven.