Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel belangstelling voor ruilapp HuisjeHuisje, mager resultaat

Image

HuisjeHuisje bestaat een jaar. Er is veel belangstelling voor de gratis woningruil-app, maar het aantal geslaagde woningruilingen valt tegen. Duizenden geïnteresseerden schreven zich in, maar na een jaar vallen er slechts 24 geslaagde woningruilen te noteren, oftewel 48 huishoudens kregen een woning meer naar hun zin.
HuisjeHuisje is ontwikkeld door 26 woningcorporaties uit de regio's Amsterdam en Utrecht die bij elkaar zo'n 336.000 huurwoningen in bezit hebben, waaronder een klein deel vrije sectorwoningen. Het is niet alleen een breed opgezet maar ook innovatief initiatief om huurders perspectief te geven op een meer geschikte woning.
Alles draait om de app: “Als je wilt daten gebruik je Tinder. Waarom zou je dat ook niet kunnen doen als je een ander huurhuis zoekt?”, zei Pieter Schipper van de initiatiefnemer Ymere bij de introductie. Wipen, liken en chatten dus. En dat sprak aan. Vele duizenden huurders schreven zich in en namen de moeite foto’s en informatie over het eigen huis, straat en buurt in de app te zetten. De meeste inschrijvers wonen in de grote steden Amsterdam (5.600) en Utrecht (1.200) maar ook relatief veel huurders uit Zaandam (500) en Almere (450) - en Zeist en Nieuwegein in de Utrechtse regio - zetten hun huis 'te ruil'.

HuisjeHuisje heeft ruilen ontegenzeggelijk veel toegankelijker gemaakt. Bovendien streven de aangesloten corporaties er naar om bij elk ruilhuis automatisch de juiste nieuwe huur aan te geven, conform de regels voor het passend toewijzen. En potentiële woningruilers zien alleen de huurwoningen waarvoor ze op basis van hun inkomen en huishoudgrootte in aanmerking komen.
Maar ondanks al deze functionaliteit en ondanks alle belangstelling valt het aantal geslaagde woningruilen flink tegen, bevestigt woordvoerder Coen Springelkamp van Ymere. Hij noemt wat cijfers. In 5.300 gevallen gaven huurders aan dat ze interesse hadden in elkaars woning (een wederzijdse 'like') en in 73 gevallen was er een voornemen om van huis te ruilen (wederzijdse acceptatie). Maar uiteindelijk wisselden slechts 48 huurders van woning. Springelkamp: "Die schrikken dan op het laatste moment toch terug. We proberen te achterhalen waarom dat is en waarom er zo weinig ruilingen tot stand komen. Maar een antwoord hebben we nu nog niet. We willen van dit soort initiatieven leren, net als eerder van het ruil-initiatief in Amsteldorp." De grote belangstelling maakt volgens hem nog eens duidelijk dat veel huurders op zoek zijn naar een meer geschikte woning.

Trefwoorden