De gemeente Amsterdam organiseert in samenwerking met Stichting C-Creators een programma om circulaire oplossingen te ontwikkelen. Dat gaat in de vorm van een prijsvraag. Vandaag presenteerden vijf grote Amsterdamse woningcorporaties hun inzendingen. De deelnemers krijgen vervolgens tot 27 september om een consortium samen te stellen en een projectvoorstel te ontwikkelen. Op 29 november maakt de jury de winnaar bekend. In de eerste fase is maximaal 10.000 euro subsidie beschikbaar voor het haalbaarheidsonderzoek. Vervolgens is nog eens 50.000 euro beschikbaar voor de uitvoering van drie concepten met de meeste potentiële impact en relevantie.
Doel van de prijsvraag is het ontwikkelen van praktijkervaring en kennis over circulaire principes bij de renovatie, sloop/nieuwbouw en transformatie van de woningvoorraad. Circulair bouwen is op dit moment nog nauwelijks een onderwerp, zo stelde ook directeur Max van Engen van Wonen vast: "Bij de huidige prestatieafspraken praten we over betaalbaarheid, beschikbaarheid en duurzaamheid. Maar het woord circulair is daarbij nog niet gevallen. Het zou mooi zijn als dit over vier jaar een vanzelfsprekendheid is."
De Alliantie brengt twee renovatieprojecten in de Molenwijk in, zowel de flats als de parkeervoorzieningen. De Key wil twee verouderde flats renoveren, verduurzamen en omzetten in jongerenwoningen. Eigen Haard draagt een woningproject voor in Amsterdams Noord dat men in bewoonde staat via binnenschil-isolatie en betere ventilatie naar label B wil renoveren. Stadgenoot draagt een project voor waarin 42 woningen en zes bedrijfsruimtes in Oud-West worden gerenoveerd en zolderruimtes worden omgezet naar woonruimte. Rochdale zoekt in het kader van de prijsvraag naar een circulaire oplossing voor de gevelisolatie van een complex in Amsterdam West.
De jury bestaat uit Kees Faes (SGS Research, voorzitter), Els Lecrerq (AMS Institute/TU Delft), Dermie Armelita (Stichting !WOON) en Robbert Jan van der Veen (plein)6 Urban Landscapes).