Overslaan en naar de inhoud gaan

GroenLinks en SP presenteren maatregelen tegen daklozencrisis

Image

De fracties van GroenLinks en de SP in de Amsterdamse gemeenteraad komen ieder met een pakket onorthodoxe maatregelen om het gebrek aan opvang voor daklozen tegen te gaan. Zo moet het gebouw van het voormalige Slotervaartziekenhuis beschikbaar komen voor extra nachtopvang. GroenLinks stelt voor om een vergoeding te geven aan mensen die daklozen tijdelijk een kamer bieden.

Een ‘Tijdelijk Thuis Vergoeding’ moet het makkelijker maken voor huurders en woningeigenaren om mensen die dakloos zijn geworden tijdelijk onderdak te geven, meent GroenLinks. “Hierbij hebben we ons laten inspireren door vergelijkbare projecten, zoals Onder de Pannen van de Regenbooggroep,” zegt GroenLinks-raadslid Dorrit de Jong. “Sommige mensen willen best een dakloze tijdelijk een kamer bieden, maar vrezen er financieel op achteruit te gaan door bijvoorbeeld extra kosten voor warm water of omdat er schade ontstaat. Die zorg kun je met een kleine vergoeding tenietdoen. Met deze oplossing help je niet alleen mensen die tijdelijk geen thuis hebben, maar deze vergoeding kan ook iemand in armoede financieel uit de brand helpen. Het stimuleren van het in huis nemen van dakloze mensen kan bovendien eenzaamheid tegengaan.” Staatssecretaris Blokhuis van VWS heeft afgelopen week aangegeven dit voorstel van GroenLinks te gaan onderzoeken.

De SP stelt op haar beurt voor om het voormalig pand van het Slotervaartziekenhuis beschikbaar te stellen voor tijdelijke nachtopvang. Ook kan het gebouw volgens de Socialistische Partij worden gebruikt om woonplekken te maken voor daklozen. Voor economische daklozen wil SP-fractievoorzitter Erik Flentge extra woningen laten bouwen.
De SP wil verder mensen zonder vast woon- of verblijfplaats kans geven om tijdelijk in een studentenkamer te zitten. Zij moeten ook voorrang krijgen bij het krijgen van een anti-kraakwoning. Het aantal daklozen in Nederland is in tien jaar tijd meer dan verdubbeld: van 18.000 naar bijna 40.000 mensen. Daardoor barst ook in Amsterdam de opvang uit zijn voegen.