Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdamse oppositiepartijen willen naadje van de kous weten over de 'bouwstop'

Image
De Telegraaf geeft ruim baan aan Amsterdamse oppositiepartijen om nog eens de "volledige cijfers" achter de zogeheten bouwstop te eisen van wethouder Van Doorninck. Het gaat daarbij overigens niet om een bouwstop maar om het vooruitschuiven van initiatieven in het Arenagebied en Amstel III in Zuidoost. Dat is vanwege een maximering van de ambtelijke capaciteit die voor de eerste fase van planontwikkeling wordt ingezet. VVD, CDA en CU willen dat deze bezuiniging van zo'n 16 miljoen euro wordt teruggedraaid. Volgens wethouder Laurens Ivens is dat niet nodig. Amsterdam werkt al aan een historisch hoge bouwproductie. Er zouden voor de komende vier jaar al plannen zo'n 49.000 woningen in ontwikkeling zijn. Een beetje spreiding kan geen kwaad.
 
Directeur Niels Marijnissen van Certitudo trok eind maart aan de bel nadat Amsterdam een nieuw initiatief van Certitudo in Zuidoost voorlopig niet in behandeling wil nemen. Certitudo heeft 14 kavels in Zuidoost voor 1.600 woningen. De vertraging raakt planvorming voor 300 woningen; de overige 1.300 zijn al verder in het ontwikkelproces. Meer geraakt wordt Doniger Urban Developments, aldus directeur ontwikkeling Astrid van den Berg: "We hebben te horen gekregen dat de planvorming voor 600 tot 800 woningen on hold is gezet." Doniger is sinds 2016 actief in Amsterdam. Sindsdien nam het bedrijf 850 woningen in aanbouw.
De oppositie zegt nog altijd niet precies te weten hoeveel projecten geraakt worden door de bezuinigingen. "Dat is kwalijk, daar moet je als college helder over zijn", zegt Gerjan van den Heuvel (CU) in de Telegraaf.
Van den Berg meldde vorige week bij een discussie in Pakhuis de Zwijger dat ze de gemeente hebben aangeboden de proceskosten te willen voorfinancieren, zodat die nu niet op de gemeentebegroting drukt. De gemeente heeft daar volgens haar afwijzend op gereageerd. Men zou bang zijn dat ontwikkelaars teveel invloed krijgen. Want 'wie betaalt, bepaalt', kreeg ze meermaals te horen. Volgens haar is dat onzin. "Uiteindelijk betalen we die kosten toch via de grondkosten of een anterieure overeenkomst."
 
Wethouder Ivens reageerde in Pakhuis de Zwijger op de kritiek van de ontwikkelaars. Amsterdam heeft inderdaad een rem gezet op de proceskosten in de voorfase van nieuwe initiatieven. Die zijn sinds de vorige crisis verveelvoudigd van 20 naar 92 miljoen euro in 2020. De gemeente heeft die nu gemaximeerd op 80 miljoen euro, de uitgave in 2018. Ivens: "Daar konden we in voorgaande jaren bouwrecords mee ontwikkelen. We willen zeven jaar lang 7.500 woningen per jaar bouwen. Afgezien van vorig jaar zitten we daar goed mee op stoom. Op het moment dat je met ons een afsprakenbrief maakt, willen we onze capaciteit in de eerste plaats richten op het realiseren van die projecten. En daarnaast werken we ook nog mee aan andere nieuwe initiatieven."
Hij twijfelt ook of de stad meer nieuwbouw tegelijkertijd aankan: de stad moet ook mee kunnen groeien, wat voorzieningen betreft, zoals sportvoorzieningen, scholen en dergelijke.
Marijnissen is niet overtuigd: "In 2021 kunnen we geen nieuwe initiatieven oppakken in Amstel III. Dat geeft een deuk in het vertrouwen. Eigenaren staan op een tweesprong. Ze kunnen nu ook besluiten hun bedrijfspand weer langjarig door te exploiteren. Dat wil je niet. We zitten nu in een bouwpiek, maar de effecten van deze vertraging merk je over een jaar of vier. Ik heb altijd geleerd dat je door moet pakken als het marktsentiment goed is. Dat geldt des te meer als je zoals in Amstel III als gemeente geen eigen posities hebt." Marijnissen wil nu vooral perspectief: wanneer worden de plannen dan wel in behandeling genomen?
 
Ivens, Marijnissen en Van den Bergh spraken op 15 april in Pakhuis de Zwijger bij de bijeenkomst: Bouwstop of Bouwpiek? Zie onder voor link naar de video-registratie.