De impasse over verduurzaming van woningen in de Van Deysselbuurt is opgelost. Na ingrijpen van wethouder Reinier van Dantzig mogen de woningen nu toch aan het buitenkant worden geïsoleerd. Eerder meldde NUL20 dat woningeigenaar Rochdale al meer dan anderhalf jaar steggelt met Welstandstoezicht en de huurders over de aanpak van woongebouwen in de Van Deysselbuurt in Amsterdam Nieuw-West.
Bij de vernieuwing van de Van Deysselbuurt wordt een deel van de bestaande woningen gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Andere blokken worden opgeknapt en verduurzaamd. Maar daar was sprake van patstelling, aldus Eric Nagengast, directeur Vastgoed bij Rochdale, in het NUL20-artikel 'Aanpak slechtste energielabels gaat langer duren': “Met díe verbetering moet 70 procent van de huurders instemmen. Zij hebben een duidelijke positie ingenomen; isolatie van de schil kan alleen aan de buitenzijde plaatsvinden. Vervolgens stuiten wij op Welstandstoezicht. Verandering van de buitengevel is voor hen niet bespreekbaar vanwege de bijzondere architectuur van het complex. We hebben de afgelopen tijd veel met elkaar gediscussieerd, maar nog geen overeenstemming bereikt.”
Die is er nu ineens wel. Dat zit zo. Naar aanleiding van het NUL20-artikel heeft D66-raadslid Rob Hofland aan de bel getrokken. Partijgenoot en wethouder Reinier van Dantzig meldde vervolgens dat na een aantal sessies onder begeleiding van de gemeente in dit specifieke geval afgeweken wordt van bestaand beleid. Er kan nu toch aan de buitenkant worden geïsoleerd.
De Commissie Ruimtelijke Kwalititeit is er niet blij mee, zo blijkt uit haar reactie in Het Parool : "Vier blokken die relatief goed zijn bewaard, blijven staan als identiteitsdragers van de buurt. Het is dan niet heel voor de hand liggend om die vervolgens in te pakken in buitenisolatie. Om verdere stagnatie te voorkomen is inmiddels overeenstemming bereikt over een compromisvoorstel. Zowel het proces als het inhoudelijke resultaat is zeker voor verbetering vatbaar.”