Voor extra vervangende nieuwbouw en hergebruik van leegstaande kantoren en zorgvastgoed voor sociale woningbouw moeten corporaties worden vrijgesteld van de verhuurderheffing. Zo hebben PvdA en VVD vandaag tijdens de behandeling van de begroting aan minister Blok voorgesteld.
VVD en PvdA willen zo op betrekkelijk goedkope wijze de bouw aanjagen. “Op deze manier geven we de bouw een push en kunnen de woningen die in de Randstad nodig zijn ook gebouwd worden. Meer aanbod betekent lagere prijzen en snellere beschikbaarheid,” zo verklaarde het liberale Kamerlid Van der Linde.
Volgens de motie zijn sociale huurwoningen die door corporaties worden gerealiseerd in herontwikkelde kantoren en zorgvastgoed vrijgesteld van verhuurderheffing gedurende hun economische levensduur. Een tweede motie voorziet in het achterwege laten van de verhuurderheffing bij netto nieuwbouw; de nieuwbouw minus de sloop, met een maximale huur van 600 euro. Als een corporatie 100 woningen sloopt en er 110 terugzet, hoeft men over 10 woningen geen heffing te betalen. “Het zijn kleine beetjes, maar het kan net het verschil maken tussen energiezuinig bouwen of alleen renoveren,” aldus Van der Linde.
De oppositie toonde zich weinig enthousiast over de voorstellen van Van der Linde en zijn sociaaldemocratische collega Monasch. D66, SGP en ChristenUnie, de medeondertekenaars van het Woonakkoord, voelen weinig voor het huurplan. Bijvoorbeeld omdat het plan buiten de Randstad weinig bijdraagt een beter functionerende woningmarkt.