Amsterdam gaat het bij gronduitgifte niet per se voor de hoogste bieding. Dat zei Annius Hoornstra van de afdeling Grond en Ontwikkeling tijdens PakhuisNUL20. “Wij willen wel een goede prijs voor de grond, omdat anders alleen de ontwikkelaar daar geld aan verdient.” Omdat de markt momenteel zo snel verandert, is het volgens Hoornstra goed mogelijk dat de gemeente op korte termijn weer bouwlocaties specifiek gaat aanwijzen voor huurwoningen in het middensegment.
Hoornstra reageerde op kritiek van beleggers. Een daarvan is Amvest, die bij monde van directeur gebiedsontwikkeling Heleen Aarts waarschuwde: “Doordat steeds meer partijen in Amsterdam willen bouwen en met name aannemers bereid zijn hoog in te zetten bij gemeentelijke tenders voor bouwlocaties, dreigt die zo veelgevraagde middeldure huur uit de markt te worden geprijsd. Door die hoge grondprijzen verschuift de aandacht naar de realisatie van alleen koopwoningen.” Nul20 schreef daar eerder over.
In Amsterdam bestaat in het bijzonder grote behoefte aan goedkopere middensegment huurwoningen. Maar het aanbod is met name in de prijscategorie tussen 740 en 900 euro heel gering. Volgens Hoornstra is de afgelopen jaren het middeldure huursegment al wel groter geworden. Door liberalisering van sociale huurwoningen, maar ook doordat de gemeente specifieke locaties voor middensegment huur heeft aangewezen. Woontoren Eva (AM/MN) op Overhoeks en de AmstelTower (Provast/Vesteda) bij het Amstelstation zijn daar voorbeelden van.
Ontwikkelaar AM, zo werd ook duidelijk tijdens het PakhuisNul20-debatop 9 juni, overweegt de ontwikkeling van meer en andersoortige ‘friends-contracten’. In de nog te bouwen woontoren Eva in Amsterdam-Noord reserveert MN vijftig 3-kamer appartementen voor bewoning door twee bevriende personen. Architect Paul de Ruiter ontwierp speciaal voor hen plattegronden met twee grote master bedrooms. “We zien een grote vraag naar dergelijke friends-contracten. Waarom zouden wij die niet vaker aanbieden?”, zo vraagt projectontwikkelaar Jan Jonk zich af. “Niet alleen voor tweepersoonshuishoudens, maar ook voor drie, vier of misschien wel vijf personen.”
De interesse om te bouwen in Amsterdam is zo groot, dat de gemeente heel snel nieuwe bouwlocaties beschikbaar wil stellen. Centrumeiland, het eerste eiland van de tweede fase IJburg, staat volgens Annius Hoornstra, manager Gebiedsontwikkeling en Transformatie van Grond en Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam bovenaan dat lijstje. Volgens Hoornstra is de gemeente in het huidige bouwtempo heel snel door de locaties heen die tijdens de crisis nog onbebouwd zijn gebleven. Dat de ontwikkelingen in de Amsterdamse woningmarkt zich in hoog tempo voltrekken mag blijken uit de belangstelling voor Amsterdam-Sloterdijk. “Een half jaar geleden was dat volgens ontwikkelaars nog een 'niet bewezen woongebied'; momenteel wordt het gezien als 'het grootste geheim van Amsterdam'.”
Hoornstra liet ook weten dat er momenteel geen dag voorbij gaat waarop hij met zijn collega's niet bezig is de schaarste te verdelen. Van statushouders tot kopers en van zelfbouwers tot huurders in de vrije sector. Iedereen zoekt een passende plek in het almaar groeiende Amsterdam. Per maand komen er ongeveer duizend Amsterdammers bij.