Stadsdeel Westerpark komt met een nieuw wapen in de strijd tegen speculanten: een tweejarig antispeculatiebeding dat geldt voor alle nieuwbouwprojecten in het stadsdeel. Mensen die hun huis in het eerste jaar na aankoop alweer doorverkopen, moeten de geboekte winst volgens de regeling volledig afdragen. In het tweede jaar moet de helft worden afgestaan aan het stadsdeel. Wethouder Duco Stadig is tegen de regeling. Maar stadsdeelbestuurder Evert Bartlema zei begin maart dat het beding op wat details na vrijwel rond is in het dagelijks bestuur.
“Stadig wil zo snel mogelijk woningen op de markt brengen en wil van al die regels af”, zegt Bartlema over zijn partijgenoot op het Stadhuis. “Projectontwikkelaars zijn volgens Stadig bang dat ze hun huizen hierdoor niet snel kwijt zullen raken. Maar als er mensen zijn die vanwege deze regeling afzien van de koop, dan is het toch juist een goede maatregel.”
Bartlema, die wellicht terugkeert in het dagelijks bestuur van Westerpark, probeert nu steun voor de regeling te werven bij bestuurders in andere stadsdelen Westerpark denkt de medewerking van marktpartijen te krijgen door bij voorkeur in zee te gaan met projectontwikkelaars en makelaars die instemmen met de regeling.
Kort voor de deelraadsverkiezingen ontstond ophef over een opmerkelijke huizentransactie in Westerpark. Buurtblad de Staatskrant en Het Parool meldden dat stadsdeelbestuurder Fred Kramer (GroenLinks) zijn nieuwe appartement in de prestigieuze Silodam in de verkoop had gedaan. De woning, nog niet opgeleverd, zou inmiddels zo’n 250 duizend euro meer waard zijn. In Het Parool zei Kramer dat het nooit zijn bedoeling is geweest om te speculeren en dat hij door omstandigheden in zijn gezin afziet van verhuizing. “Het is een ongelukkige samenloop van omstandigheden”, aldus Bartlema. “Fred kan er ook niets aan doen.” [JvdT]