Vorig jaar zijn ín ons land zo’n 82.000 woningen toegevoegd door nieuwbouw en het betere benutten van bestaande bouw, zoals transformatie en het splitsen van woningen. Zo blijkt uit de Staat van de Volkshuisvesting 2024. Pas in 2027 zal de woningbouwproductie stijgen naar 100.000 woningen per jaar, zo verwacht Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.
Achterblijvende bouwproductie maakt dat het woningtekort blijft stijgen. Het tekort bedraagt volgens de jongste berekeningen bijna vijf procent ofwel meer dan 400.000 woningen. En zal nog verder oplopen door onvoldoende woningbouw dit en volgend jaar. De prognose is dat in 2026 wel sprake is van herstel van de woningbouwproductie, maar dat pas vanaf 2027 het politieke doel wordt gehaald. “Het woningtekort blijft hoog. Maatregelen die we nu inzetten werpen op zijn vroegst over enkele jaren zijn vruchten af, maar iedere stap is er één”, aldus Keijzer.
Ook ontbreekt het nog aan voldoende bouwplannen. Provincies hebben in totaal plannen voor 1.021.500 nieuwe woningen tot 2030. Omdat plannen vertraging kunnen oplopen of uiteindelijk helemaal niet doorgaan, moet provincies extra bouwactiviteiten mogelijk maken. Dat speelt bijvoorbeeld in de provincie Noord-Holland. Volgens gedeputeerde Jelle Beemsterboer (BBB) worden er in zijn provincie tot en met 2030 hooguit 120.000 woningen gebouwd, in plaats van de noodzakelijke 140.000 woningen. “De locaties en plannen hiervoor zijn er, maar die moeten sneller tot meer woningen leiden”, aldus gedeputeerde Beemsterboer.
De Staat van de Volkshuisvesting gaat ook in op de woningkwaliteit. Het aandeel aardgasvrije woningen is gestegen naar meer dan tien procent. Ook is het gasverbruik sinds 2021 met een kwart gedaald. Bij elf procent van de woningen is nog sprake van een slecht energielabel. Wel daalde het aantal huishoudens dat kampt met energiearmoede de afgelopen vier jaar naar 400.000.