-
Het aantal woningverkopen is in het derde kwartaal onverwachts opgeveerd in Amsterdam (+4,0%), Rotterdam (+6,0%), Den Haag (+3,3%) en Utrecht (+11,7%). Deze toename lijkt volgens het ING Economisch Bureau te komen door de coronacrisis. Sinds april 2020 zijn er veel meer woningen te koop gezet in de grote steden, waardoor er in de zomermaanden veel transacties hebben plaatsgevonden.
Nieuwsartikel
-
Voor huurders van 6.300 woningen in de vrije sector in Utrecht wordt de komende vier jaar de jaarlijkse huurverhoging begrensd tot inflatie plus maximaal 1 procent. Ook zullen middenhuurwoningen in de vrije sector waar mogelijk worden toegewezen aan huishoudens met een middeninkomen, bij voorkeur aan mensen die doorstromen vanuit de sociale huursector. Dat hebben de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed Nederland (IVBN) en de gemeente Utrecht afgesproken.
Nieuwsartikel
-
Huurders van sociale huurwoningen in de regio Utrecht die vanwege wangedrag uit hun woning worden gezet, mogen enkele jaren niet via Woningnet op een andere woning reageren. Woningcorporaties gebruiken daarvoor binnenkort een centrale 'zwarte lijst'. De uitsluiting kan drie tot vijf jaar duren.
Nieuwsartikel
-
Amsterdam en Utrecht vragen om maatwerk op hun krappe woningmarkten. Een pilot met flexibele huurcontracten en uitbreiding van de proef met flexibele huren kunnen een bijdrage leveren aan de verbetering van de betaalbaarheid en versterking van de doorstroming.
Nieuwsartikel
-
Vijftien jaar geleden werd op een winderige zandvlakte de eerste woning opgeleverd. Op deze plek ten westen van Utrecht moest een stad van 100.000 inwoners komen. Inmiddels wonen er 72.000. Hoewel veel winkels nog op zich laten wachten, overheerst bij bewoners én gemeente tevredenheid over de resultaten. Maar meningsverschillen zijn nooit ver weg, bijvoorbeeld over het nog te bouwen grootschalige stadscentrum.
Achtergrondartikel
-
Eiland 8 is een initiatief van de corporaties Mitros en Portaal. Acht flats die op termijn ingrijpend worden vernieuwd, zijn tijdelijk beschikbaar gesteld aan kunstenaars en studenten. Daardoor blijft de wijk veiliger en leefbaarder en kan een community van kunstenaars, creatieve ondernemers en studenten groeien.
Achtergrondartikel
-
De Stadsregio Amsterdam functioneert als een zogeheten roltrapregio. Maar hoe zit dat met de U10, de regio die Utrecht vormt met negen omliggende gemeenten?
Achtergrondartikel
-
Een rondgang langs de Utrechtse corporaties maakt duidelijk dat de nieuwbouwproductie nog veel sterker gaat teruglopen. Ook in investeringen in leefbaarheid en maatschappelijk vastgoed wordt gesnoeid. Belangrijk thema voor de komende jaren: hoe blijft het wonen in de sociale sector betaalbaar?
Achtergrondartikel
-
Marien de Langen: van 030 naar 020
Martin Mulder: van 020 naar 030
Achtergrondartikel
-
Wat doet een slecht imago met een wijk? Is er bij de herstructurering van krachtwijk Kanaleneiland een alternatief voor de afnemende investeringen van corporaties? Wijkvernieuwing blijft een broos proces. Aldus gebiedsmanager Wim Beelen in gesprek met Joop de Haan, directeur Projectbureau Vernieuwing Bijlmermeer. Kanaleneiland versus De Bijlmer.
Achtergrondartikel
-
Ook Utrecht kent zijn wijken die de afgelopen jaren populair zijn geworden onder hoogopgeleide jongeren. Zo veranderde de achterstandswijk Lombok vanaf de jaren negentig in een aantrekkelijke multiculturele buurt. Waar in Amsterdam de Indische buurt door corporaties en stadsdeel werd aangepakt, heeft haar Utrechtse ‘zusje’ zich op eigen kracht getransformeerd.
Achtergrondartikel
-
De woningmarktpositie van afgestudeerden is benard. Het einde van het campuscontract komt snel dichterbij, terwijl de sociale huurmarkt potdicht zit en een koophuis of markthuurwoning niet haalbaar is. In Utrecht springt studentenhuisvester SSH zelf in dat gat. Met Jebber.
Achtergrondartikel
-
In hoog tempo breidt het aanbod aan studentenhuisvesting uit. In toenemende mate investeren ook commerciële partijen. Vaak kiezen die voor het dure segment. Maar hoeveel studenten kunnen dat betalen?
Achtergrondartikel
-
De Utrechtse studentenhuisvester SSH beheert steeds vaker woningen van andere partijen. Dan gaat het zowel om sloopwoningen van corporaties als complexen die in samenwerking met investeerders zijn gebouwd of getransformeerd. De afgelopen jaren werden studentenwoningen steeds groter en luxer, maar aan die trend komt volgens directeur Ton Jochems een eind: het kan ook wel wat soberder.
Achtergrondartikel
-
Hoe wordt in Amsterdam gedacht over de afnemende betaalbaarheid van de sociale woningvoorraad, de aansturing van corporaties en de bouw van extra studentenwoningen?
Achtergrondartikel
-
Utrecht heeft veel gemeen met Amsterdam. De politieke agenda van wethouder Isabella van Wonen en Ruimtelijke Ordening lijkt dan ook veel op die van zijn Amsterdamse collega’s Ossel en Van Poelgeest. Ook in Utrecht krimpt de reguliere bouwproductie, schrappen corporaties projecten en explodeert de bouw van studentenwoningen. De grote zorg: de afnemende betaalbaarheid.
Achtergrondartikel