Ymere heeft een professioneel uitgevoerde vorm van woonfraude ontdekt. Woningzoekenden gebruikten louche ‘bemiddelaars’ en valse documenten om een sociale huurwoning te bemachtigen via Woningnet. Zeven verhuringen zijn door de corporatie als frauduleus aangemerkt. Die sociale huurwoningen worden teruggevorderd.
Door gebruik van vervalste papieren leek het alsof de bewuste huurders al heel lang in de regio Amsterdam een huis hadden en daarom als doorstromer met voorrang in aanmerking kwamen voor een andere sociale huurwoning. Terwijl ze in werkelijkheid helemaal geen sociale huurwoning hadden of überhaupt niet in aanmerking zouden komen voor een corporatiewoning.
Ymere kwam de woonfraude op het spoor nadat medewerkers van het woonfraudeteam onregelmatigheden ontdekten bij twee woningaanvragen. De frauderende kandidaten werden geweigerd. Toen zij verder gingen graven, bleek het niet om een incidenteel geval te gaan. “Van inkomensverklaringen tot een uittreksel uit het Bevolkingsregister. Het zag er bedrieglijk echt uit. Maar met uitzondering van het ID-bewijs was alles vals”, zegt senior fraudeonderzoeker Sonja Vink. “In de ruim 15 jaar dat ik dit werk doe, heb ik het nog nooit zo’n professionele aanpak gezien.”
Volgens Vink hebben de huurders bedragen van 3.000 tot 7.000 euro betaald voor de vervalste documenten en hulp bij de ‘verhuisaanvraag’. “Er zit een crimineel bemiddelingsbureau achter die werkwijze. Zij verdienen grof geld aan de schaarste op de woningmarkt.” Het bureau is gevestigd in de regio Den Haag.
Ook andere Amsterdamse woningcorporaties doen onderzoek naar deze vorm van woonfraude. Enkele tientallen verhuringen zijn inmiddels als verdacht aangemerkt. Lees ook: Aanpak woonfraude stagneert. www.nul20.nl/dossiers/opsporing-van-woonfraude-stagneert