Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam kan verblijfsgerechtigden niet huisvesten

Image
update 23 september

Nu het aantal vluchtelingen toeneemt kan Amsterdam kan niet langer voldoen aan zijn wettelijke taak om verblijfsgerechtigden te huisvesten, aldus wethouder Laurens Ivens. "Er is dit jaar al een wachtrij ontstaan van 700 personen", zei Ivens tijdens PakhuisNUL20. Er komen onvoldoende woningen vrij. Ivens zoekt wel naar nieuwe wegen om een groter aantal verblijfsgerechtigden te huisvesten, bijvoorbeeld via het bouwen van tijdelijke huisvesting.

Elke Nederlandse gemeente is wettelijk verplicht naar rato vluchtelingen met een verblijfsvergunning te huisvesten. De verdeling wordt bepaald door het inwoneraantal. Ivens stelde in de Volkskrant voor ook de beschikbaarheid van woningen te laten meespelen. Het systeem loopt volgens hem vast, mede omdat de voorraad sociale huurwoningen krimpt. In 2013 gingen er 194 woningen naar verblijfsgerechtigden, maar lukte het al niet alle kandidaten binnen de termijn die ervoor staat te huisvesten. Voor dit jaar werd het aantal kandidaten eerder ruim 800 geraamd, maar staatssecretaris Teeven heeft recent duidelijk gemaakt dat het aantal nog fors gaat stijgen. Jaarlijks komen er echter steeds minder sociale huurwoningen van corporaties vrij in de hoofdstad. In 2013 waren dat er nog maar 5800. Bestaande huurders verhuizen minder en de omvang van de voorraad krimpt door sloop, verkoop en liberalisering.

Ivens beklemtoont in De Volkskrant dat de stad 'alles op alles' zet om zo veel mogelijk vluchtelingen te huisvesten, bijvoorbeeld door de regels te versoepelen omtrent woningdelen. "Vluchtelingen die dat willen maar ook starters zouden gezamenlijk bijvoorbeeld een duurdere woning kunnen huren in de vrije sector, zodat ze minder lang hoeven te wachten." In eerdere beleidsstukken werd gesuggereerd in te zetten op soberder huisvesting of om quota te verevenen met krimpgemeenten. Volgens De Volkskrant gaat Ivens inderdaad aan het Rijk vragen of er compensatie mogelijk is voor gemeenten die meer vluchtelingen onderdak kunnen bieden. Want veel van hen beginnen met een uitkering en dat kost geld.

Bij PakhuisNUL20 wees Ivens echter ook op de nadelen voor statushouders op vestiging in krimpgemeenten. Ze hebben daar minder kans zich te ontwikkelen en minder perspectief op werk.  

Zie ook:

Amsterdam wil minder vluchtelingen huisvesten (Volkskrant 18-09-2014)
Slechts kwart vrijkomende woningen naar urgenten (NUL20 juli 2014)