Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam wil ook voor bestaande woningen hittenormen

Image

Amsterdam wil dat er duidelijke hittenormen komen voor alle woningen, niet alleen voor nieuwbouw. Dat meldt Het Parool. Eventuele maatregelen moeten worden betaald door verhuurders en eigenaren. Voor het zover komt zal er nog heel wat water door de Rijn stromen. Er bestaan geen duidelijke normen voor bestaande woningen, wel voor nieuwbouw. De fractievoorzitters Lian Heinhuis (PvdA) en Imane Nadif (GroenLinks) stelden donderdag in de gemeenteraad vragen over de hitteaanpak. Zij vragen het college om te onderzoeken of maatregelen tegen hitte in huis kunnen worden toegevoegd aan het huidige isolatieoffensief.

Elke zomer verschijnen er in de media artikelen over mensen die last hebben of gezondheidsproblemen ervaren van hete dagen. Met de opwarming van de aarde nemen hitteproblemen ook in Nederland toe, vooral in steden. Dat heeft al in 2021 geleid tot aanpassing van het bouwbesluit voor nieuwbouwwoningen. Daarin is een artikel toegevoegd om oververhitting tegen te gaan: een vastgelegde temperatuurlimiet, uitgedrukt in de eenheid TOjuli, mag maar 450 uur per jaar worden overschreden. Als een woningontwerp volgens een berekening daar niet aan voldoet, moet de architect naar compensatie zoeken om meer koelte te creëren.

Veel woningen te warm volgens huidige normen

Heinhuis en Nadif wijzen er op dat bijna tien miljoen Nederlanders, waarvan zo’n twee miljoen ouderen, in een huis wonen waarvan de hittescore te hoog is voor de huidige bouwrichtlijnen: "Dit leidt tot problemen, gelet op de steeds toenemende gemiddelde temperatuur en de extremer wordende excessen." Ze wijzen er ook op dat de hitteproblematiek de 'woonongelijkheid' nog eens verder vergroot. Mensen in slecht geïsoleerde huizen, in wijken met veel hoogbouw en weinig groen zullen als eerste problemen ondervinden van de hitte. "Daarnaast stelt een onderzoeker van de TU Delft dat mensen die hun huis niet koel krijgen vaak (sociale) huurders zijn." Huurders kunnen vaak zelf ook minder maatregelen nemen dan kopers om hun huis koeler te maken. Volgens Het Parool denken de wethouders Dirk de Jager (Duurzaamheid) en Melanie van der Horst (Klimaatadaptatie) voor bestaande woningen niet aan "energieverslindende koeling" als airco's, maar eerst aan zonwering, voorlichting en isolatiematerialen die warmte buiten houden. 

Het gaat overigens niet alleen om oude woningen. In 2019 bepaalde de rechter dat verhuurder Ymere maatregelen moet nemen om de hitteproblematiek van woningen op IJburg te verminderen. De bewoners, waarvan enkele kampen met medische problemen, ervaren gezondheidsklachten en slaapproblemen als gevolg van de hitte. Op een normale dag was het bij hen in de woning 27 graden, in de zomer geregeld 38 graden of meer.


Op 27 juni organiseerde de Hogeschool van Amsterdam een 'hittesymposium': Hitte in de stad: hete hangijzers

Fred van der Molen

Trefwoorden