Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdammers kunnen inspreken over wat er wel en niet mag rond woninggebruik

Image

De Amsterdamse huisvestingsverordening wordt per 1 januari geactualiseerd. Het college geeft vanaf vandaag de mogelijkheid om te reageren op de voorgestelde aanpassingen. De verordening regelt onder andere de verdeling van sociale huurwoningen en bevat regels voor het gebruik en de toewijziging van woonruimten. Het gaat onder meer om regels voor voorrang, woningruil, woningdelen en huizenruil voor vakanties. Bewoners krijgen tot en met 15 juli tijd om een reactie door te geven op de voorstellen. De voorstellen anticiperen ook op de Wet betaalbare huur waarover de Eerste Kamer deze maand een besluit neemt. Er komt dan een vergunningplicht voor middeldure huurwoningen waardoor alleen huishoudens met een middeninkomen daarvoor in aanmerking komen.

De gemeente wil woningcorporaties meer ruimte te bieden om af te wijken van de passendheidscriteria voor gezinnen. Maatwerk moet meer gezinnen kans bieden op een geschikte woning, ook als het aantal kamers of het vloeroppervlak niet precies aan de normen voldoet.

Enige tijd terug verrastte de gemeente met de mededeling dat bij huizenruil voor vakantie voortaan toeristenbelasting betaald moet worden, net als bij Airbnb. Daar wordt een nuance op aangebracht: wanneer er geen sprake is van een transactie met geld of punten, valt deze huizenruil niet onder de regels van ‘vakantieverhuur’. 

Om woningdeling en hospitaverhuur (inwoning) makkelijker te maken stelt het college een aantal wijzigingen om efficiënter gebruik van woningen te stimuleren. Voor woningdelen door drie personen worden de eerder ingesteld quota verruimd. Het laten inwonen van een getrouwd stel of familie kan straks ook niet meer worden verboden door een verhuurder op grond van gemeentelijke regels.

Een overzicht van alle wijzigingen en mogelijkheid tot reactie vind je hier: Aanpassingen Huisvestingsverordening Amsterdam 2025
 

Trefwoorden