Overslaan en naar de inhoud gaan

"Buurtbemiddeling heeft al heel wat dure interventies weten te voorkomen"

Image
Beterburen bestaat vijftien jaar. De stichting voor 'buurtbemiddeling' is uitgegroeid tot 245 vrijwilligers en tien vaste medewerkers. Het jubileum werd op 2 oktober gevierd in de Oranjekerk in Amsterdam. BeterBuren startte in 2004 in Amsterdam en is inmiddels actief in de gemeente Amsterdam, Zaanstreek/Wormerland en het Amstellandgebied. Een uitbreiding naar Waterland is in de maak. Niet alleen buurtbemiddeling groeit als kool, het aantal geregistreerde burenruzies ook.
 
Volgens directeur Bente London is het einde van de groei nog niet in zicht. “Inmiddels hebben 83 procent van de Nederlandse gemeenten een vorm van buurtbemiddeling. We streven uiteindelijk naar honderd procent dekking. De resultaten laten in elk geval zien dat onze aanpak succesvol is,” liet London in de Oranjekerk weten. London prees de honderden mensen die zich vrijwillig inzetten bij burenconflicten. “Zij zijn de volwassen versie van goede feeën.”
Ook wethouder Laurens Ivens sprak vol lof over het goede werk van de organisatie en verwees – refererend aan het kerkgebouw waar het gezelschap zich bevond – naar het zesde gebod: 'Gij zult niet doodslaan'. Ivens: “De bemiddelaars weten met hun bemiddeling bij burenconflicten vaak escalatie te voorkomen. Zeker in een stad als Amsterdam is buurtbemiddeling broodnodig. Niet in de laatste plaats omdat steeds meer mensen met psychische problemen een plek in onze drukke stad krijgen. De mensen van Beterburen weten als geen ander dat dat niet altijd goed gaat.”
 
Bestuursvoorzitter Jacqueline van Loon hield het gezelschap – waaronder een aantal wijkagenten – voor dat 'het heel iets anders is wanneer iemand een paar uniformen voor de deur krijgt of een stel vriendelijke bemiddelaars'. Van Loon: “Buurtbemiddeling heeft al heel wat dure interventies weten te voorkomen. En de wethouder weet dat ook. Jammer dat de stichting dan toch ieder jaar weer hard moet knokken voor de broodnodige subsidie van de gemeente. Waarschijnlijk omdat het werk dat de vrijwilligers doen onbetaalbaar is.” 

Lees ook:
Meer informatie: www.beterburen.nl