Overslaan en naar de inhoud gaan

Complete woningsector dringt aan op stikstofdrempel om bouwcrisis te voorkomen

Image

De complete woningsector vraagt het kabinet ‘binnen enkele weken’ met een tijdelijke drempelwaarde te komen voor de neerslag van stikstof bij woningbouwprojecten. Met zo'n noodmaatregel kunnen de meeste bouwprojecten weer worden vlotgetrokken. Nu ligt de  vergunningverlening grotendeels stil als gevolg van de onlangs verscherpte regels.  'Met de maatregel kan 90 tot 95 procent van de bouwprojecten weer starten', zegt Jan Fokkema, directeur van de Neprom, de branchevereniging van ontwikkelaars, in het FD. Donderdag 17 oktober is het stikstofdebat in de Kamer.

De roep om een noodmaatregel met een drempelwaarde klinkt inmiddels vanuit de hele woningsector, woningcorporaties, projectontwikkelaars, bouwers en huurders. NEPROM, Bouwend Nederland en NVB doen een voorstel voor een drempelwaarde van 0,05 mol per hectare per jaar. Bij de meeste woningbouwprojecten ligt de stikstofdepositie lager, berekende ingenieursbureau Sweco op verzoek van bouwende partijen. Die waarde zou overeenkomen met één zakje Pokon van 4 gram. Gelijktijdig roept Bouwend Nederland samen met CNV en FNV de Tweede Kamer op de maatschappelijke gevolgschade te voorkomen die dreigt als gevolg van de stikstofcrisis. In de brief pleiten zij om op korte termijn een drempelwaarde in te stellen voor de stikstofdepositie én het toestaan van de tijdelijke piek in stikstofuitstoot tijdens de aanlegfase van bouwprojecten. Hiermee kan het leeuwendeel van de bouwvergunningen weer worden verleend. Ze wijzen er op dat maar een miniem deel van de stikstofuitstoot wordt veroorzaakt door de bouw. Daarbij roepen ze op tot wat meer lef en pragmatisme om de vergunningverlening weer op gang te brengen: "Bestuurders moeten gaan besturen en zich niet verstoppen achter regeltjes."
Sinds de 'stikstofuitspraak' van de Raad van State eind mei is voor ieder project een natuurvergunning vereist zodra er in een nabijgelegen  Natura 2000-gebied ook maar een klein beetje stikstof neerslaat. Gemeenten en provincies durven daardoor nauwelijks vergunningen uit te geven, hoewel de stikstofdepositie van woningbouw ‘zeer beperkt’ is, aldus de gezamenlijke bouworganisaties. Ze vrezen een grote terugval in de bouwproductie en schermen met een verlies van tienduizenden banen in de sector.
Met een tijdelijke soepeler 'drempelwaarde' kunnen de meeste woningbouwprojecten gewoon doorgaan, zonder natuurvergunningplicht en daardoor ook zonder een uitgebreide berekening van de stikstofdepositie.

 
Volgens berekeningen van het RIVM is de totale bouw maar verantwoordelijk voor een zeer klein deel (0,6%) van de totale stikstofdepositie:
klik op illustratie voor vergroting


Dit bericht is geactualiseerd (uitgebreid) op donderdag 17 oktober