Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Eerste verdieping
Haarlemse buurt Hof van Egmond wordt nul-op-de-meter
Alleen de gevels blijven staan

Duurzaam wonen, duurzaam bouwenDe woningcorporatie Pré Wonen heeft voor een radicale oplossing gekozen om het Haarlemse wijkje Hof van Egmond ‘nul-op-de-meter’ te maken: alleen de gevels van de monumentale woningen blijven staan. Volgend jaar wordt de laatste van ruim honderdvijftig woningen opgeleverd. Die leveren dan meer energie op dan ze verbruiken.

Hans Orlemans:  “We komen 300 euro goedkoper uit”

Foto: Pré Wonen

 

Het Hof van Egmond in de Haarlemse Slachthuisbuurt is bijzonder vanwege de stedenbouwkundige opzet en de sobere Amsterdamse Schoolstijl. De 154 sociale huurwoningen zijn in de jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd. In de loop der tijd zijn de huizen, die op een uitdrogende veenlaag staan, ernstig verzakt. “Aanvankelijk was het alleen de bedoeling de funderingen te vernieuwen,” zegt Joost Ruissen, projectleider van woningcorporatie Pré Wonen, die in Haarlem, Bloemendaal, Heemstede en Beverwijk ongeveer 13.000 woningen bezit. “Om de woningen toekomstbestendig te maken, hebben we uiteindelijk besloten om nieuwe woningen te bouwen, waarbij we de originele gevels behouden, de woningen groter maken en opnieuw indelen.”
Daardoor komen 150 eengezinswoningen en twaalf appartementen terug in het Hof van Egmond. Het project wordt gefaseerd uitgevoerd. De laatste woning wordt volgens planning in de eerste helft van volgend jaar opgeleverd.

Betaalbaar

Volgens Ruissen is duurzaamheid voor Pré Wonen vooral een middel om huurders betaalbare woningen te bieden. Om die reden is in dit geval gekozen voor nul-op-de-meterwoningen. Per woning heeft de nieuwbouw 85.000 euro ex btw gekost, om ze energieneutraal te maken komt daar nog eens 19.000 euro bij. De woningen zijn zeer goed geïsoleerd, hebben een individuele wko-installatie – warmte wordt 120 meter diep uit de grond gehaald – en iedere woning beschikt over zonnepanelen op het dak. Daarmee wordt een uitzonderlijke EPC van min 0,4 gehaald.
Bewoners betalen een energieprestatievergoeding aan Pré Wonen en krijgen een minimale rekening van het energiebedrijf. “Voor de woningen die al klaar zijn, weten we dat het een financieel voordeel oplevert voor de huurders. Alleen mensen die voorheen al een zeer lage energierekening hadden, gaan er minder op vooruit,” aldus Ruissen.
Ondanks de goede energieprestatie die met het vernieuwbouwproject gehaald wordt, is nog niet duidelijk of Pré Wonen meer vergelijkbare projecten gaat doen. “In deze situatie was nul-op-de-meter de beste keuze, maar het energienet is hier zes keer zwaarder gemaakt dan normaal. Als we deze manier van verduurzamen zouden willen uitrollen, dan heeft dat nogal wat consequenties. Bovendien kan in andere gevallen een andere oplossing beter zijn. Wij zijn daarover met onder meer de gemeente in gesprek. In de verduurzaming van Haarlem zal naar verwachting een warmtenet met geothermie als bron een grote rol gaan spelen.”

Joost Zonneveld