Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Eerste verdieping
Bewonersinitiatief leidt tot groot natuurdak in Amsterdam-Oost
Daktuin in Amsterdam Oost: over boomveren en voedingsluiers

Bijna niemand die het ziet, maar Amsterdam-Oost is een groene oase rijker. Bewoners van een groot appartementencomplex aan de Camperstraat in de Oosterparkbuurt hebben hun huidige grinddak van 750 vierkante meter getransformeerd tot wat ze zelf een 'biodiversiteitshub' noemen. Op het dak zijn in mei door The Urban Jungle Project duizenden planten en zeven bomen geplaatst.

Image

VvE-bestuurslid en initiatiefnemer Linda Zwinkels: “We hebben een groot grijs dak. Door dit hitte-eiland te vergroenen dragen we bij aan de verkoeling van onze buurt, het opvangen van water én zorgen we voor meer biodiversiteit in hartje Amsterdam. Zo geven we ook ruimte aan vogels, vlinders, bijen en andere insecten.” Bewoners hebben echter geen toegang tot het dak; hun initiatief is dan ook zonder meer onbaatzuchtig te noemen.

Mede op advies van PhD-studente Eva Drukker/universiteit Wageningen is voor een beplanting gekozen die maximaal bijdraagt aan het verbeteren van de biodiversiteit; een dak met grassen, kruiden en 'boomveren'. Boomveren zijn lichtgewicht bomen die hangen in een 'voedingsluier' en meeveren met de wind. De Boomveer is een initiatief van innovator Stef Janssen, landschapsarchitect Maarten Grasveld en Boomkwekerij Ebben en ontwikkeld met ondersteuning van de TU Delft. De kruiden en grassen staan in lichtgewicht kratjes, makkelijk demontabel in het onverhoopte geval van lekkage.

Image

De aanleg is volgens Zwinkels nagenoeg geruisloos verlopen. En ook aan de minder in het oog springende zaken als risico op stormschade en verzekeringen is aandacht besteed.

Image

Flinke investering

Naast een gemeentelijke subsidie van 73.000 euro hebben de bewoners er ook zelf fors meer dan een ton in geïnvesteerd. Zwinkels: "Die 115.000 euro bestaan uit aanleg- en onderhoudskosten over een periode van 10 jaar. We lenen daarvoor min of meer uit de onderhoudsreserve van de VvE; de verwachting is dat de dakbedekking op deze manier ook langer mee gaat."
De VvE bestaat uit eigenaar-bewoners en Eigen Haard. De woningcorporatie verhuurt appartementen op één van de zes woonlagen. Het initiatief is met ruime meerderheid van stemmen(80%) omarmd, inclusief de stem van Eigen Haard. 

MEER FOTO'S

Groendak subsidies
Bij dit project kwam de subsidie van de gemeente Amsterdam. Rooftop Revolution begeleidde de bewoners bij de subsidie-aanvraag. Ook andere gemeenten geven subsidie voor groendaken en ook het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht (zie Subsidie voor groen en water). 

 

Fred van der Molen
Trefwoord