Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Tweede verdieping
Geslaagd klusproject, maar niet rendabel voor corporatie
Klarenstraat in volgende fase

Het klusproject van de Alliantie aan de U.J. Klarenstraat in Nieuw-West gaat de volgende fase in nu het casco is opgeleverd en de jarenvijftigflat in de Staalmanpleinbuurt een nieuwe gevel heeft gekregen. Voor de bouwvak, eind juni, trekken de eerste bewoners in hun nieuwe klushuis.

De portiekflat zou aanvankelijk worden gesloopt. De Alliantie besloot de veertig appartementen echter te verkopen als kluswoningen, om op deze manier een andere groep bewoners naar de vernieuwingswijk te trekken. Inmiddels is ook op de laatste twee appartementen een optie genomen.
In de flat is straks geen standaardappartement te vinden. Kopers kunnen verschillende originele woningen samenvoegen, boven of naast elkaar, en die naar eigen inzicht en middelen invullen. Zo hebben Jan Roodenburg en Carla Bienemann samen drie appartementen van elk 50.000 euro gekocht. Als hun woning gereed is, zijn ze in totaal drie ton kwijt voor 195 m2. “Dat vind je nergens in Amsterdam,” zegt Bienemann die nu nog in Utrecht woont, “zeker niet als je op een manier wil samenwonen zoals wij. We willen dichtbij elkaar wonen, maar niet in één huis.”
Robert-Jan Looysen verwacht voor zijn 120 gelijkvloerse vierkante meters ongeveer tweeënhalve ton kwijt te zijn. Hij laat het klussen aan anderen over. “Ik ben muzikant en moet daarom voorzichtig zijn met mijn handen. Bovendien hebben we net een kind en zijn we niet zulke klussers.” Looysen verheugt zich op de gemengde en ruime buurt, net aan de andere kant van de Ring. “We wonen nu in West. Die mentale barrière van de Ring A10 moet maar eens geslecht worden.” En Bienemann kende Nieuw-West helemaal niet. “Het is een groene wijk met veel verschillende bewoners, dat trekt mij wel aan.”

Leergeld betaald

Het aantrekken van nieuwe doelgroepen is dan ook wat Larry Bath, directeur vastgoed van de Alliantie, als de grote meerwaarde van het klusproject in de Staalmanpleinbuurt ziet. Dat neemt niet weg dat de Alliantie leergeld heeft betaald. Bath: “Dit project op zich is niet rendabel. Individuele kopers moesten een collectief worden, wat tijd heeft gekost. Zij hebben ook veel van ons gevraagd als het gaat om de kwaliteit van de gevel en duurzaamheid. Die extra kosten zijn vooral bij ons komen liggen.” Het koperscollectief heeft een aanpassing van energielabel C naar energielabel A bedongen.
Afspraak was dat de kopers zelf niet meer hoefden te investeren dan de toekomstige marktwaarde van de woning. Omdat de marktwaarde van de woning met een beter energielabel niet echt hoger is, heeft de Alliantie de verkoopprijs moeten verlagen met de extra bouwkosten die nodig waren voor de extra labelstappen.
Samen met de gemeente gaat de Alliantie in de komende tijd lessen trekken uit de herontwikkeling van de zestig jaar oude flat. “Voor de gemeente was het ook uitvinden hoe het nu precies moest met erfpacht en vergunningen.”
Volgens ex-stadsdeelbestuurder Paulus de Wilt kan aan gemeentezijde nog veel winst worden geboekt door dit soort zelfbouwprojecten beter te faciliteren.
Een terugkerend probleem is de risicodekking van de laatste onverkochte woningen. Daarvoor moet een partij zich garant stellen, anders verstrekken de banken geen hypotheken aan zelfbouwers. De gemeente onderzoekt daartoe nu de mogelijkheid van een garantiefonds.
Het klussenproject Klarenstraat is onderdeel van een ingrijpende vernieuwing van de Staalmanpleinbuurt. De Alliantie startte daarmee in 2009.

Joost Zonneveld