Overslaan en naar de inhoud gaan
Top
Eerste verdieping
Wooncoöperatie realiseert duurzaam én circulair woongebouw
De Warren

In het voorjaar van 2018 won het initiatief De Warren de tender om op een locatie op het Centrumeiland van IJburg een gebouw voor een wooncoöperatie te realiseren. Het initiatief scoorde maximaal op duurzaamheid. Hoe gaan de initiatiefnemers dat aanpakken? Bestuurslid Gerard Roemers vertelt.

Circulariteit speelt op ieder vlak een belangrijke rol, zegt bestuurslid Gerard Roemers. “De bouw en de materialen die bij de bouw gebruikt worden, zijn daarbij een belangrijk aanknopingspunt. Daarnaast is het, bekeken over de gehele levensduur van het pand, vooral ook in het dagelijkse gebruik mogelijk nog meer impact te hebben."
De groep die De Warren gaat realiseren, heeft gekozen voor houtskeletbouw, vanwege de opslag van CO2 in hout, en een gevel en interieur met deels biobased (hout) en deels hergebruikte bouwmaterialen. "Het liefste hadden we modulair gebouwd, waardoor het pand demontabel was geweest, maar dat is vanwege de relatief kleine schaal niet alleen duur, vanwege de grote diversiteit aan appartementen is het ook niet mogelijk te standaardiseren. Om die reden hebben we ervoor gekozen om zoveel mogelijk gebruikte, circulaire materialen te gaan gebruiken." De gedachte was: áls nieuwe materialen gebruikt worden, dan zoveel mogelijk hout vanwege de CO2-opslag en dan alleen duurzaam FSC. "Het hout dat we gebruiken is niet demontabel, maar kan, als het gebouw ooit afgebroken wordt, natuurlijk wel worden hergebruikt."
De gevel van het gebouw wordt bekleed met afgedankte materialen van elders. "We hebben al enige tijd een boodschappenlijstje liggen met materialen die we willen 'oogsten'. Maar omdat de planning voor de bouw nog niet bekend is, weten we nu nog niet precies wat we waar vandaan kunnen krijgen. We hebben wel diverse lijntjes uitstaan en slaan materialen tijdens de bouw op." Overigens zijn niet alle materialen geschikt: geïmpregneerde spoorbielzen zijn niet goed voor de gezondheid bijvoorbeeld, oude deuren hebben niet altijd de hoogte die voldoen aan het bouwbesluit.
Omdat de groep van Roemers afhankelijk is van de beschikbaarheid van materialen op het juiste moment, is het nog niet exact duidelijk hoe de gevel er uit komt te zien. Met welstand is een bandbreedte afgesproken waarbinnen het aangezicht goedkeuring krijgt.
Roemers benadrukt dat circulair bouwen niet het hele verhaal is. "Het gaat om het circulair functioneren van het gebouw." Dat betekent op vele manieren kringlopen sluiten: minimaal zoveel duurzame energie opwekken als gebruikt wordt, hergebruik van grijs water en warmtewinning uit zwart water, de inzet van verschillende composteersystemen en het onderhouden van het gebouw door de bewonersgroep.
Joost Zonneveld